Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Öppna spjäll

Julens revben ska vara söta, kryddiga och framför allt möra. Prova gärna revben med annorlunda kryddning, med sötsur sås och tydlig doft av ingefära.

Traditionella revbensspjäll för julbordet ska vara möra och saftiga.

Traditionella revbensspjäll för julbordet ska vara möra och saftiga.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-12-09 03:00
Traditionellt är det äpplen, katrinplommon, ingefära och senap som sätter smak på julens revben. Tillagningstiden är ganska lång eftersom spjällen måste få tid att mjukna utan att bli torra och tråkiga.I dag åker de allt som oftast in i ugnen redan från början. Det är okej, förutsatt att man reglerar ugnsvärmen. Först måste den vara riktigt het så att köttet får färg, sedan låg så att köttet får steka genom utan att torka ut.Ös på
Räkna också med att köttet måste ösas flera gånger under stekningen. Principen är att ju mer du ägnar dig åt spjällen under tillagningen, desto godare blir de. Ös, vrid och vänd och inte minst håll koll på färgen. Brända och torrstekta spjäll är inte goda.Genvägen till möra spjäll går via förkokning. När köttet visar tendens att vilja lossna från benen, vilket brukar ta så där 20-25 minuter för julens lite tjockare spjäll, hälls vätskan av och revbensspjällen marineras omedelbart. Det varma köttet gör att marinad och kryddor sugs in i köttet.Favorit
Därefter eftersteks spjällen för att få färg i medelvarm ugn. Den här tekniken är kockarnas favorit eftersom spjällen mer eller mindre sköter sig själva.Tycker du att det är jobbigt med alla ben och plock, men ändå vill ha kryddigt fläsk på julbordet? Köp en mörad fläskytterfilé och stek den hel med honungsmarinad mot slutet. Du får garanterat mört kött till minsta möjliga arbetsinsats.
För 4 personer1 kg tjocka revbensspjäll1 gul lök2 lagerblad1 tsk hel kryddpeppar1 liten knippa persiljaTill smaksättning:1 dl kinesisk soja3 krm svartpeppar från kvarn1 vitlöksklyfta1 tsk senapspulver2 msk farinsocker1/2 tsk saltTill såsen:3 dl vatten1 msk kinesisk soja1 msk konc. kycklingfond1 dl ananasjuice2 msk socker2 msk färskriven ingefära1 1/2 msk vitvinsvinäger1 msk majsstärkelse + 1 msk vattensalt1. Dela revbenen i bitar som läggs i rymlig kastrull. Lägg i en grovt hackad gul lök, 2 lagerblad, hel kryddpeppar och persilja. Slå på vatten så det täcker och låt allt koka upp. Sänk värmen så spjällen bara sjuder sakta i cirka 20 minuter. Tippa upp spjällen i sil eller durkslag och låt dem rinna av.2. Blanda kinesisk soja med nymald svartpeppar, riven vitlök, senapspulver, farinsocker och salt i en skål. Sprid ut de förkokta spjällen i en långpanna och pensla dem flödigt med marinaden. Stek revbenen i 175 graders ugn i cirka 20 minuter.3. Koka upp vatten, kinesisk soja, koncentrerad kycklingfond, ananasjuice, socker, färskriven ingefära och vitvinsvinäger. Red av med majsstärkelse löst i vatten och låt såsen sjuda sakta i 5 minuter. Sila och smaka av med salt.4. Lägg upp spjällen på nytt fat och slå lite av den sötsura såsen över. Resten serveras i skål vid sidan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!