Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olyckan förändrade allt

Det har blivit många resor för Maria Leissner, både i livet och i världen. Fortfarande är hon folkpartist i själ och hjärta.- Jag är medlem, så klart. Inte särskilt aktiv men mycket engagerad.

Foto: Luca Bruno

Stockholm (TT Spektra)2011-01-19 03:00

Det var i de sena tonåren hemma i Göteborg som Maria Leissner började intressera sig för politiken. Tidigt låg internationella frågor henne närmast om hjärtat, vilket de fortsatt att göra. Folkpartiet kom att bli hennes parti. Som 27-åring blev hon invald i partistyrelsen och elva år senare tog hon över stafettpinnen från Bengt Westerberg och blev partiledare, och därmed den första kvinnan på FP:s ledarstol.

Förändrade allt
Men efter bara ett år råkade hon ut för en fruktansvärd trafikolycka som kom att förändra allt. I den omkom hennes livskamrat sedan tretton år tillbaka och själv skadades hon allvarligt. Hon har beskrivit det som att livet i detta ögonblick tog slut.

Nu har det gått närmare 15 år och med små steg har livsglädjen kommit tillbaka. Bland annat har hon träffat en ny man, Pär.

- Vi möttes på nätet och vi har det superbra. Jag rekommenderar alla som vill träffa någon att prova det, säger hon, men tillägger att olyckan har satt sina spår och att det bitvis kan kännas mycket tungt.

- Livet blir ju aldrig som det varit förr, men så är det nog för alla människor. Det är en blandad kompott.

I samma veva tog även hennes yrkesliv en ny vändning. I stället för partipolitiska uppdrag arbetar hon nu som tjänsteman på utrikesdepartementet och är ambassadör för demokratifrågor. Bland annat handlar det om att få resten av EU att i sitt bistånd även ta hänsyn till just demokratifrågor.

Tungt arbete
- EU-kommissionens utsända ska tvingas att analysera hur den demokratiska situationen ser ut i landet, och arbeta mer aktivt med demokratifrämjande inom ramen för biståndet. Det har inte gjorts förut i EU, säger Maria och påpekar att det tar lång tid att förändra en sån stor koloss som EU.

Jobbet handlar om policyfrågor, att driva på utvecklingen och att kommunicera den svenska regeringens syn.

- Ibland känns det som att min roll ligger lite för långt från verkligheten, men en stor bonus är att jag träffar människor som verkligen är engagerade.

Är det så att du egentligen skulle vilja arbeta som till exempel sjuksyster i ett biståndsland?

- Haha! Jag kan tycka att det har varit väldigt mycket prat nu. Någon gång till i livet vore det roligt att få arbeta mer handfast.

n Namn: Maria Leissner.

n Fyller: 55 år den 21 januari 2011.

n Bor: I Sollentuna.

n Familj: Maken Pär samt dottern Saga, 25 år.

n Aktuell: Arbetat med internationella freds-, demokrati- och mänskliga rättighetsfrågor.

n Karriär i korthet: Studier i Uppsala, Förbundssekreterare i Liberala ungdomsförbundet 1981-83. Invald i Folkpartiets partistyrelse 1983. Partiledare 1994-97. Rådgivare inom Sida. Ambassadör i Guatemala. Ledde ett demokratiseringsprojekt i Irak 2004-2005. Internationell observatör och chefsrådgivare i Aceh, Indonesien. Ordförande för Borås högskola 2007-2010. Ordförande i delegationen för romska frågor 2006-2010. Demokratiambassadör vid UD sedan 2006. Har en gata uppkallad efter sig i Kurdistan.

n Om att fylla 55: "Jag är så glad varje år att jag inte är lika dum som för ett år sedan."

n Så firar jag födelsedagen: "Jag tror att det blir i franska Alperna. Vi har blivit bjudna till en gammal liberal god vän som har en sportstuga där. Kanske kommer jag att ta någon liten lektion i hur man åker slalom."

n Läser: "Nyss läste jag Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates. Det var en mycket stark berättelse. Jag har högar med böcker hemma som bara väntar på att bli lästa."

n Favoritplats: "Varje ställe vi kommer till så säger jag - oj, vad fint. Här skulle jag vilja ha en stuga. Men allra helst är jag i min fäbod på fjället eller på en ö i Blekinges skärgård."

n Minnesvärd stund: "Jag hade den fantastiska förmånen att träffa Nelson Mandela tre veckor efter hans frigivning. Han besökte då Oliver Tambo som låg på Nacka sjukhus och höll även ett tal i riksdagen. De första orden han yttrade var: "This is the first time I speak in any parliament anywhere". Det var helt otroligt och en fantastisk upplevelse."

n Drivkraft: "Jag har alltid engagerat mig för demokratifrågor, flyktingfrågor, mänskliga rättigheter och det har jag sysslat med oavsett vilken plattform jag haft."

n Resdagar per år: "Det måste vara minst 50, eller kanske 60. De går över hela världen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om