Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Öl för de flesta smaker

Det går inte längre att generalisera om öl - spännvidden i smak är för stor. Det ska vi tacka alla små egensinniga mikrobryggerier för. De kom i slutet av 1990-talet som en välbehövlig kvalitetsspark i baken på öljättarna vars standardiserade, prispressade lageröl var till förväxling lika.

Åre toppar lyxresetidskriften Condé Nast Traveller lista över världens bästa skidorter. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Åre toppar lyxresetidskriften Condé Nast Traveller lista över världens bästa skidorter. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2009-02-07 03:00
Det var i USA det hela började i mitten av 90-talet med ett innovativt experimenterande som ledde fram till världens just nu godaste och mest spännande ölsorter. Inspirerade av dessa började även kvalitetsmedvetna svenska hemmabryggare att satsa på hantverksmässig kvalitet till försäljning. I dag är de många och högintressanta.Bland februaris nyheter är det också helt följdriktigt Sverige och USA som svarar för de godaste alternativen.Toner av choklad
Gamla Slottskällans Bryggeri i Uppsala har fått till en kalasgod, harmonisk öl, med rik maltighet i en något glycerolfet lång, välstrukturerad, smakbild.Sierra Nevada Brewing har tidigare gett oss flera förstklassiga smakprov och deras Celebration är också klart imponerande. Här bjuds på en stor, rostad sötmaltig smak i en delikat, lång smakbild med ett angenämt humlebeskt slutackord.Klart häftigt är också Brooklyn Black Chocolate Stout som exponerar en sirapsfet, men ändå torr, karaktär av hårdrostad malt med toner av såväl choklad som kaffe. Klarar på ett utmärkt sätt den höga alkoholstyrkan som är fint integrerad - till skillnad från flertalet "uppspritade", kommersiellt fylleanpassade svenska extrastarka öl från storbryggerierna.Inget för sillen
Belgiska Bons Voeux lyckas också hyfsat få de cirka 10 procenten att korrespondera hyggligt med de övriga smakkomponenterna, men är lite väl dyrt. Mycket annorlunda, närmast vinöst, fräscht och utan påtaglig beska, är belgaren Ichtegem’s Grand Cru.Även spontanjästa Liefmans Kriek har endast lite gemensamt med "vanlig" öl. Mycket syrligt och med tydlig körsbärskaraktär. Perfekt som aptitretande aperitif, men inget för pilsnertraditionalister att dricka till sillen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!