Öl för de flesta smaker
Det går inte längre att generalisera om öl - spännvidden i smak är för stor. Det ska vi tacka alla små egensinniga mikrobryggerier för. De kom i slutet av 1990-talet som en välbehövlig kvalitetsspark i baken på öljättarna vars standardiserade, prispressade lageröl var till förväxling lika.
Åre toppar lyxresetidskriften Condé Nast Traveller lista över världens bästa skidorter. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Gamla Slottskällans Bryggeri i Uppsala har fått till en kalasgod, harmonisk öl, med rik maltighet i en något glycerolfet lång, välstrukturerad, smakbild.Sierra Nevada Brewing har tidigare gett oss flera förstklassiga smakprov och deras Celebration är också klart imponerande. Här bjuds på en stor, rostad sötmaltig smak i en delikat, lång smakbild med ett angenämt humlebeskt slutackord.Klart häftigt är också Brooklyn Black Chocolate Stout som exponerar en sirapsfet, men ändå torr, karaktär av hårdrostad malt med toner av såväl choklad som kaffe. Klarar på ett utmärkt sätt den höga alkoholstyrkan som är fint integrerad - till skillnad från flertalet "uppspritade", kommersiellt fylleanpassade svenska extrastarka öl från storbryggerierna.Inget för sillen
Belgiska Bons Voeux lyckas också hyfsat få de cirka 10 procenten att korrespondera hyggligt med de övriga smakkomponenterna, men är lite väl dyrt. Mycket annorlunda, närmast vinöst, fräscht och utan påtaglig beska, är belgaren Ichtegem’s Grand Cru.Även spontanjästa Liefmans Kriek har endast lite gemensamt med "vanlig" öl. Mycket syrligt och med tydlig körsbärskaraktär. Perfekt som aptitretande aperitif, men inget för pilsnertraditionalister att dricka till sillen.