Nyskrivet i bröllopspresent
Högtidligt och upplyft snarare än privat och intimt. Karin Rehnqvist har försökt föreställa sig stämningen i Storkyrkan när hon komponerat till prinsessbröllopet på lördag. Mer kan hon inte avslöja.
"Jag läser väldigt mycket poesi och kryssar för sådant som jag kan tänka mig som musik någon gång" säger Karin Rehnqvist. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Vid själva uruppförandet finns hon förstås också på plats, men vis av erfarenheten vet hon att det inte brukar vara samma starka upplevelse.- Då brukar jag känna att jag står lite vid sidan av.Till lördagens vigselceremoni har hon komponerat ett stycke för kör, solist och orkester. Vem som skrivit texten är fortfarande hemligt.Karin Rehnqvist, erfaren yrkestonsättare, tillika professor i komposition på Kungliga Musikhögskolan, har utfört sitt uppdrag på beställning av Kungliga Musikaliska Akademien. Förmodligen är hon den första kvinnliga tonsättare någonsin som komponerat till en kunglig vigsel i Sverige, även om ny musik inte varit självklart för de kungliga. Kungen och Silvia hade inget nyskrivet när de gifte sig.Karin Rehnqvists stycke är Akademiens present till brudparet som hon inte träffat.- Men jag hoppas de kommer att tycka om det.Hon har försökt föreställa sig den fullsatta kyrkan, dess nyrenoverade och ljusa tak.Musikaliska utrop
- Sedan gäller det att förhålla sig till allt detta, det är ett kungligt bröllop, väldigt offentligt. Det har jag både tagit in och tagit bort. Viktigt för mig är att det är en kyrklig ceremoni. Musiken får inte bli för intim och lullig om man säger så, snarare högtidlig, högstämd och upplyft.Karin Rehnqvists verk är rika på kontraster, kommunikativa och direkta. De musikaliska utropen återkommer, i tidigare stycken i form av folkmusikens kulning. Till körverket "Haya!" från i fjol, uppfört av Radiokören, hittade hon på sitt eget expressiva språk.- Hayanska kallar jag det, där blev texten ett sätt att instrumentera. Sedan har jag skrivit in några meningar till kören från indiansk poesi också."Hörru Veckorevyn" heter ett kaxigt körstycke som finns i inspelning med Adolf Fredriks flickkör, en av de många körer Karin Rehnqvist jobbat med. Kompositionen är en av fem tonsatta dikter ur en ungdomsantologi."Klangligt roligt"
Sin bakgrund har hon både i folkmusiken och kyrkomusiken men framför allt i körmusiken. För två år sedan uruppfördes henne "Requiem aeternam" i Skottland, och hon har också gjort egna versioner av koraler som "I himmelen" (för blandad kör och fyra kulande solister).Även om hon komponerat både rena kör- och orkesterverk är det samspelet mellan sång och orkester som har blivit Karin Rehnqvist specialitet.- Ska jag skriva för en soloröst vet jag ibland vilken sångare det är, och försöker hitta matchande instrument. Det är väldigt roligt att klangligt försöka hitta det nya.