Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nybakat i sommarvärmen

Örtkryddat brytbröd till salladen eller en salt kringla till de stundande kräftorna. Det finns mycket gott bröd att baka för den som står ut med ugnsvärmen mitt i sommarhettan.

Passa på när naturen bjuder och gör små bärbakelser med röda vinbär och lemon curd.

Passa på när naturen bjuder och gör små bärbakelser med röda vinbär och lemon curd.

Foto: Dan STrandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-07-29 03:00
Brödbak varma sommardagar kan vara påfrestande. Men stiger man upp i ottan hinner man baka sitt bröd innan termometern sticker iväg. Och när bröden väl ligger där under sin bakduk känns det extra gott med en kopp kaffe och ett smakprov.Kombinationen brytbröd, örter och kesella ger ett lättbakat, gott och saftigt resultat. Brödet får trevliga prickar och gräddningen i pajform gör att brödet håller ihop och stiger på höjden. Ett i mitt tycke perfekt sommarbröd antingen det bjuds som det är till sallad eller som frukostbröd med en skiva rökt skinka och god, inlagd gurka.Salta kringlor
Sommarvärmen får oss att längta efter salt och vad känns då mer naturligt än att baka salta kringlor.Tekniken att göra vackra kringlor lär man sig på ett par försök och bygger i princip på att forma degen till små rullar som sedan formas till kringlor. Det fina i kråksången är att skulle man misslyckas är det bara att börja om så länge degen inte börjat jäsa.Samvetsfråga
Värmen till trots, kaffebryggaren har gått varm i sommar. Och vad smakar bättre till kaffe än nybakade bullar. Sätt en vanlig vetedeg och krydda rejält med kanel och kardemumma för riktig svensk bullsmak.Om man sedan väljer att toppa sina bullar med vaniljkräm eller inte är mest en samvetsfråga. Gott blir det, men blir det för många bullar kan det sätta sina spår...Lösningen kanske kan vara att baka gott och litet. Små bakelser med frisk fyllning av vispad grädde smaksatt med lemon curd och toppade med röda vinbär från trädgården. Det här är miniatyrbakelser som man lätt plockar ihop med hjälp av en färdig tårtbotten från affären.Lite fusk kan tyckas, men om man inte vill missa en minut av sommaren kan genvägen via köpt tårtbotten säkert accepteras.
Ger 1 brytbröd/16 bullar i form eller stekpanna1 paket jäst, 50 g3 dl fingervarmt vatten1/2 msk salt1/2 dl ljus sirap1 dl kesella2 msk finhackad färsk timjan1 dl grahamsmjöl1 dl havregryncirka 8 dl vetemjöl1. Lös jästen i en bunke med fingervarmt vatten. Tillsätt salt, sirap, kesella, timjan, grahamsmjöl och havregryn. Arbeta därefter i vetemjölet i omgångar, gärna i maskin, till dess degen är smidig och släpper från bunken vid bearbetning. Lite mjöl kan sparas till utbakningen.2. Täck bunken med bakduk och ställ att jäsa på dragfri plats i en halvtimme.3. Arbeta upp den jästa degen på arbetsbänken. Forma degen till en jämntjock korv som delas i 16 lika stora bitar. Forma varje bit till en rund bulle genom att rulla degen med öppen handflata mot arbetsbänken. Placera bullarna i en lätt smörad springform eller stekpanna som både går in i och klarar ugnen.4. Låt brödet jäsa på dragfri plats under bakduk i ytterligare en halvtimme.5. Pensla ytan med kallt vatten och grädda brödet mitt i 250 graders ugn cirka 12-15 minuter. Låt brödet svalna på galler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om