Nya viner på Systemet i november
Novembernyheterna bjuder på en bra blandning av viner i varierade pris-, smak- och kvalitetsklasser.
Foto:
Pinot noir är annars en svårodlad druva med ursprung i franska Bourgogne. Numera finns dock de bästa och mest prisvärda representanterna utanför hemadressen. Både Pinot Nero Reserva från Norditalien och australiensiska Gulf Station Pinot Noir är att rekommendera som druvtypiska godsaker att njuta till elegantare kötträtter. Bassara Pinot Noir från Bulgarien visar dock att druvan inte är lättbemästrad. Här har den blivit en torrkärv klumpeduns utan den finlemmade elegans som är dess stilmässiga signum.
Vita viner (torra)
Hattenheimer Schützenhaus Riesling Kabinett Trocken 2007, Tyskland (nr 96602) 75 kr Fruktigt, citrusfräscht och mineraligt och ett utmärkt, torrt fiskvin. Asylia Bianco 2007, Kalabrien, Italien (nr 96423) 79 kr Från Syditalien kommer detta personliga lättsamt blandfruktiga, lite blommiga vin på den inhemska druvan greco bianco. Trevligt som sällskapsvin och till lättare grönsaks- och fiskrätter. Valle Perdido Chardonnay Roble , Argentina (nr 96451) 79 kr Kraftfullt vitvin med en djup smak av tropisk frukt kombinerad med påtagliga rostade fataromer. Delikat val till smakrika, gärna grillade, fiskar och kycklingrätter. Cono Sur Reserva Riesling 2007, Chile (nr 99140) 100 kr Mogen citrus, gröna äpplen och mineraltoner hittar vi i detta utmärkta vin på chilensk riesling. Klockrent fynd i den vitalt friska skolan som gör sig perfekt till de flesta rätter på fisk och skaldjur. Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken 2007, Franken, Tyskland (nr 97599) 149 kr Lång, något fet, rik, lätt jordig, harmonisk, fruktig smak. Perfekt till den grillade laxkotletten. Würzburger Stein Riesling Kabinett Trocken 2007, Franken, Tyskland (nr 97522) 149 kr Rik frukt och en vital, tydlig mineralitet i härlig harmoni gör detta vin till en helläcker representant för distriktet Frankens ofta utmärkta rieslingviner. Njut till allt från hav och sjö. Röda viner
Santa Helena Premium Varietal Malbec, Chile (nr 99084) 68 kr Smakrikt och bussigt med smak av solmogen, koncentrerad frukt och förnimmelser av blåbär, plommon och choklad. Passar till mörkt kött. Soraighe Ripasso 2006, Valpolicella, Italien (nr 96448) 129 kr Smakrik och välbalanserad halvamarone med toner av mogna mörka körsbär, russin och choklad. Drick till smakrikt kött och lagrade hårdostar. En strålande ripasso! Sondraia 2005, Toscana, Italien (nr 97668) 319 kr En mycket maffig toscansk variant av bordeaux med lång, komplex smak och vissa, redan läckra, mognadsaromer. Ett toppvin som kan njutas nu till smakrikt kött, men som med fördel även kan sparas några år.
Hattenheimer Schützenhaus Riesling Kabinett Trocken 2007, Tyskland (nr 96602) 75 kr Fruktigt, citrusfräscht och mineraligt och ett utmärkt, torrt fiskvin. Asylia Bianco 2007, Kalabrien, Italien (nr 96423) 79 kr Från Syditalien kommer detta personliga lättsamt blandfruktiga, lite blommiga vin på den inhemska druvan greco bianco. Trevligt som sällskapsvin och till lättare grönsaks- och fiskrätter. Valle Perdido Chardonnay Roble , Argentina (nr 96451) 79 kr Kraftfullt vitvin med en djup smak av tropisk frukt kombinerad med påtagliga rostade fataromer. Delikat val till smakrika, gärna grillade, fiskar och kycklingrätter. Cono Sur Reserva Riesling 2007, Chile (nr 99140) 100 kr Mogen citrus, gröna äpplen och mineraltoner hittar vi i detta utmärkta vin på chilensk riesling. Klockrent fynd i den vitalt friska skolan som gör sig perfekt till de flesta rätter på fisk och skaldjur. Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken 2007, Franken, Tyskland (nr 97599) 149 kr Lång, något fet, rik, lätt jordig, harmonisk, fruktig smak. Perfekt till den grillade laxkotletten. Würzburger Stein Riesling Kabinett Trocken 2007, Franken, Tyskland (nr 97522) 149 kr Rik frukt och en vital, tydlig mineralitet i härlig harmoni gör detta vin till en helläcker representant för distriktet Frankens ofta utmärkta rieslingviner. Njut till allt från hav och sjö. Röda viner
Santa Helena Premium Varietal Malbec, Chile (nr 99084) 68 kr Smakrikt och bussigt med smak av solmogen, koncentrerad frukt och förnimmelser av blåbär, plommon och choklad. Passar till mörkt kött. Soraighe Ripasso 2006, Valpolicella, Italien (nr 96448) 129 kr Smakrik och välbalanserad halvamarone med toner av mogna mörka körsbär, russin och choklad. Drick till smakrikt kött och lagrade hårdostar. En strålande ripasso! Sondraia 2005, Toscana, Italien (nr 97668) 319 kr En mycket maffig toscansk variant av bordeaux med lång, komplex smak och vissa, redan läckra, mognadsaromer. Ett toppvin som kan njutas nu till smakrikt kött, men som med fördel även kan sparas några år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!