Nya smaker i vårköket
Lamm är det enda tamdjur som verkligen skiljer ut sig med en egen smak. Äntligen har svenskarna insett att det finns gott kött vid sidan av nöt, fläsk och vilt.
Örter och grönt. För att trolla fram Medelhavssmaken krävs grönsaker, färska örter och olivolja. Foto: Dan Strandqvist
Foto:
Det sista exemplet är faktiskt så absurt som det låter. Gravad lax som i dag står på många festbord var från början ett sätt att förvara fisk utan att vilda djur skulle äta upp den. Alltså, man grävde ner den och insåg snart att om man bara stillade sig några dagar fick firren god smak där nere i jorden. De som hävdar att svensk mat är det enda som gäller ska veta att vad vi i dag kallar traditionell svensk husmanskost till stora delar är stulen matkultur från andra länder. Väntar vi några generationer till så kommer pasta, pizza och tacos sannolikt också räknas in i den svenska husmanskosten.Ren smak
Lammkött var ett sällsynt inslag i svenska butiker fram till för några år sedan. Köpmotståndet var massivt och med få undantag var det bara utlandsfödda svenskar som insåg köttets fördelar. Andra, som varit ute i regn med en hemstickad ylletröja, påstod sig känna till hur en fårgryta kunde smaka. Men, just där tänkte man fel. Förr slaktade man får, i dag är det nästan uteslutande lamm som hamnar i våra köttdiskar. Alltså, unga djur, renare smak och definitivt inget inslag av ull i smakbilden. Däremot får man tillsammans med ett lätt överflöd av grönsaker och färska örter snabbt fram den där härliga Medelhavssmaken i mat lagat av lammkött. Om du inte gjort det tidigare bör du snarast köpa hem lammkött och ge det en ny chans i sällskap med exempelvis timjan, vitlök och pistaschnötter.