Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya smaker i vårköket

Lamm är det enda tamdjur som verkligen skiljer ut sig med en egen smak. Äntligen har svenskarna insett att det finns gott kött vid sidan av nöt, fläsk och vilt.

Örter och grönt. För att trolla fram Medelhavssmaken krävs grönsaker, färska örter och olivolja. Foto: Dan Strandqvist

Örter och grönt. För att trolla fram Medelhavssmaken krävs grönsaker, färska örter och olivolja. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-04-16 03:00
Svensk mat, det är grejer det. Vi klappar oss för bröstet och ställer fram kåldolmar som härstammar från Turkiet, ärtsoppa som har sina rötter i den tyska matkulturen och dillkött som från början var en frikassé från Frankrike. Svensk matkultur, om man med det menar riktig svensk mat sprungen ur svenska jordar och vatten, innebär gröt, surströmming eller möjligtvis nergrävd fisk.Stulen matkultur
Det sista exemplet är faktiskt så absurt som det låter. Gravad lax som i dag står på många festbord var från början ett sätt att förvara fisk utan att vilda djur skulle äta upp den. Alltså, man grävde ner den och insåg snart att om man bara stillade sig några dagar fick firren god smak där nere i jorden. De som hävdar att svensk mat är det enda som gäller ska veta att vad vi i dag kallar traditionell svensk husmanskost till stora delar är stulen matkultur från andra länder. Väntar vi några generationer till så kommer pasta, pizza och tacos sannolikt också räknas in i den svenska husmanskosten.Ren smak
Lammkött var ett sällsynt inslag i svenska butiker fram till för några år sedan. Köpmotståndet var massivt och med få undantag var det bara utlandsfödda svenskar som insåg köttets fördelar. Andra, som varit ute i regn med en hemstickad ylletröja, påstod sig känna till hur en fårgryta kunde smaka. Men, just där tänkte man fel. Förr slaktade man får, i dag är det nästan uteslutande lamm som hamnar i våra köttdiskar. Alltså, unga djur, renare smak och definitivt inget inslag av ull i smakbilden. Däremot får man tillsammans med ett lätt överflöd av grönsaker och färska örter snabbt fram den där härliga Medelhavssmaken i mat lagat av lammkött. Om du inte gjort det tidigare bör du snarast köpa hem lammkött och ge det en ny chans i sällskap med exempelvis timjan, vitlök och pistaschnötter.
För 4 personer600 g lammytterfilé1 aubergine1 zucchini1 grön paprika1 röd paprika1 gul paprika1 rödlök100 g champinjoner1 vitlöksklyfta12 svarta oliver av bra kvalitetsmör och olivoljahavssalt och svartpeppar1. Skär aubergine, zucchini och paprikor i bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skiva champinjonerna och finhacka vitlöken. Hetta upp en grillpanna och rosta grönsakerna, utom vitlök och oliver, i minimalt med olja. Grönsakerna ska bara få ränder. Dra grillpannan från värmen men låt grönsakerna ligga kvar.2. Putsa lammytterfiléerna fria från hinnor eller eventuellt fett. Salta och peppra köttet och bryn det runtom i het stekpanna med lika dela smör och rapsolja. Sänk värmen och efterstek köttet under lock med flera vändningar, cirka 5-6 minuter.3. Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt köttet dra 10 minuter.4. Efterstek grönsakerna, nu med vitlök och oliver med i blandningen, i lika delar smör och olivolja i samma panna som köttet. Salta och peppra.5. Skiva upp köttet. Lägg en grund med grönsaker och fördela skivat kött över. Om man vill kan allt toppas med rödvinssås eller vitlökssmör, recept se nedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!