Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya smaker från grillen

Låt inte affärens utbud av överkryddat fläskkött styra dina grillvanor. Lär känna din grill och dess möjligheter och begränsningar. Ofta har du bättre grejer än du tror på uteplatsen. Så det är bara att sätta igång med grillad frukt, sallad med grillad ost eller varför inte grilla en hel rostbiff över glödande träkol.

Grillad ost. Ost på grillen låter som en omöjlighet. Men den cypriotiska halloumin klarar värmen och är god att bryta ner i sallader.

Grillad ost. Ost på grillen låter som en omöjlighet. Men den cypriotiska halloumin klarar värmen och är god att bryta ner i sallader.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-06-18 03:00
Själv håller jag mig med två sorters grillar. Favoriten är en traditionell klotgrill med ventiler i såväl botten som lock. För att klara stora sällskap och framför allt indirekt grillning valde jag ett ganska stort klot. Nackdelen är igångsättningstiden och att den slickar i sig ganska mycket träkol när den utnyttjas fullt ut. För plötsliga attacker av grillsug har jag även en liten smäcker gasolgrill. Här kan man grilla mer eller mindre på direkten men grilleffekten inskränker sig till ränder. Grilla efterrätten
Smaken av grillat får man trolla fram med hjälp av rökiga marinader eller flytande rök, så kallad liquid smoke, som finns i välsorterade butiker. Frukt på grillen är inget nytt, men ändå blir alla smått lyriska när resultatet sätts fram. Färsk, grillad ananas toppad med ljust muscovadoråsocker blandat med lönnsirap låter som en översöt dessert men i praktiken upplevs den som fräsch och frisk. Vill man ändå gå mer åt det syrliga hållet kan man grilla blandade frukter och toppa med smaksatt balsamvinäger. Här använder vi en tjockflytande dadelbalsamvinäger, men det finns många andra bär- eller fruktsmaksatta vinägersorter som funkar minst lika bra. Våga prova och du blir rikt belönad.Helgrillat kött
Har man tiden på sin sida ska man absolut prova att grilla stora köttbitar. Rostbiff, hel entrecote eller biffrad blir aldrig så saftig och god som då den grillas hel. Gnid in köttet med kryddor, stick in en stektermometer och grilla över indirekt värme. Det innebär att du föser ut grillkolen mot kanterna och sätter en form med vatten i mitten. Köttet placeras över formen. Tekniken gör att köttet blir grillat utan att ytan blir bränd trots att tillagningen kan ta långt över en timme.
(Kräver träkolsgrill med lock och bottenventil)Till 4-6 personer1 kg rostbiff alt. fransyska, entrecote eller biffrad1 msk rapsolja1 tsk konc. ox- eller kalvfondsalt och svartpeppar1. Putsa bort eventuella senor eller fettpartier som är synliga utanpå köttet. Gnid in köttet med en blandning av rapsolja och koncentrerad ox- eller kalvfond. Avsluta med att salta och peppra köttet och klappa in kryddorna med handflatan. Tryck in en stektermometer i köttets tjockaste del.2. Fyll grillen med ganska mycket grillkol och tänd på. När glöden börjar bli fin, rakar man ut den mot kanterna med en liten spade eller liknande så man får ner en form mitt i grillen. Fyll formen med vatten, lägg på gallret och placera köttet mitt över vattenformen.3. Öppna botten- och toppventilen nästan helt och lägg på locket. Kontrollera några gånger att glöden inte brinner ut under tillagningen. Köttet är klart när kärntemperaturen ligger strax under 60 grader.4. Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i minst 10 minuter innan det skivas upp.Varm rostbiff kan serveras i centimetertjocka skivor på samma sätt som portionsgrillat kött.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!