Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu tänder vi grillen!

Sista april är en bra dag att tända årets första grill. Börja grillsäsongen med säkra kort som fläskkarré, entrecote eller lax. Inga konstigheter, men galet gott efter en vinter som nästan aldrig ville ge sig.

Färska örter ger doft och smak. För bästa smak örtkryddas köttet både via marinad, direkt över glöd och lite extra vid servering.Foto: Dan Strandqvist

Färska örter ger doft och smak. För bästa smak örtkryddas köttet både via marinad, direkt över glöd och lite extra vid servering.Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-05-24 09:53
Det doftar sommar när grillröken sveper in från uteplatsen. För det är i regel så det är när man grillar för första gången. Grillen ute och det dukade bordet inne såvida inte vädrets makter är riktigt tillmötesgående och ger värme nog att även äta ute. Själv startar jag alltid med något enkelt. Något som jag vet blir bra även om grillkunskaperna blivit lite ringrostiga under vintern.Inget salt
Fläskkarré i tjocka skivor är en absolut favorit. För att få skivorna som jag vill ha dem är det karré i hel bit som gäller. Skär köttet i två centimeter tjocka skivor, det vill säga nästan dubbelt så tjocka som de redan färdigskivade. Marinera med egen eller köpt marinad men tillsätt aldrig salt. Salt torkar ut köttet redan innan det grillats och resultatet blir lätt torrt och trist. Salt och en sista dos peppar kan man spara till dess köttet hamnat på tallrik.Fettet vara kvar
Entrecote är nötköttets motsvarighet till grisens karré. Båda styckdelarna är marmorerade, det vill säga med ganska mycket insprängt fett. Det ska inte putsas bort utan vara med och ge smak och saft till de mer köttiga delarna. Sedan är det en annan sak om man vill äta det feta eller skära bort det på tallriken.Sommarplåga
Entrecoten bjuds med världens mest berömda aromsmör uppkallat efter den lilla restaurang där det skapades - Café de Paris. Originalsmöret innehåller mer än vad som ryms på en välfylld kryddhylla så här har jag tagit mig friheten att förenkla något utan att den rätta smaken går förlorad. Entrecote Café de Paris blir lätt en sommarplåga i positiv bemärkelse, så lägg receptet på minnet. Bäst smakar köttbiten med bakad potatis som för övrigt också äts med samma aromsmör.Fina ränder
Lax är en överlägsen fisk på grillen. Bäst resultat får man om fisken först grillas någon minut med köttsidan mot glöden. Bara så den får färg och fina ränder. Vänd och grilla laxbitarna med skinnet nedåt i 4 till 5 minuter. Skinnet funkar då som en värmesköld och blir i regel svart och sotigt. Men det spelar ingen roll för det pillas i alla fall bort innan fisken serveras med den randiga sidan uppåt. Gärna med kylskåpskall ingefärssås och citronkryddad sallad till.
För 4 personer4 skivor fläskkarré (700 g)1 kruka färsk rosmarin, salt och pepparTill marinaden:3 msk rapsolja, 2 msk soja,1 msk vinäger1 tsk ljus fransk senap, 1 krm mald ingefära1 krm paprikapulverTill rosmarinskyn:2 dl rött vin, 1 dl vatten, 1 msk konc. kalvfondmajsstärkelseAtt äta till:1 stor aubergine, ruccolasallad1 tsk olivolja, flingsalt, 1 granatäppleugnsstekta potatisklyftor1. Blanda marinaden enligt recept plus 1 matsked grovt hackad rosmarin. Fördela marinaden över köttbitarna och låt allt dra i 30 minuter.2. Koka upp vin, vatten och kalvfond till skyn. Tillsätt en matsked grovt hackad rosmarin och red lätt med majsstärkelse löst i vatten. Sjud skyn i fem minuter. Smaka av med salt och peppar.3. Grilla köttet över fin glöd. Räkna med 3-4 minuter per sida. Strö över grovt hackad rosmarin både före och efter vändningen. Salta och peppra köttet när det lyfts av grillen.Skär auberginen i centimetertjocka skivor och vänd dem i samma marinad som köttet. Grilla aubergineskivorna någon minut per sida. 4. Servera köttet med rosmarinsky och ruccolasallad toppad med granatäpplekärnor, några droppar olivolja och flingsalt. Ugnsstekta potatisklyftor är gott till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!