Nu tänder vi grillen!
Sista april är en bra dag att tända årets första grill. Börja grillsäsongen med säkra kort som fläskkarré, entrecote eller lax. Inga konstigheter, men galet gott efter en vinter som nästan aldrig ville ge sig.
Färska örter ger doft och smak. För bästa smak örtkryddas köttet både via marinad, direkt över glöd och lite extra vid servering.Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Fläskkarré i tjocka skivor är en absolut favorit. För att få skivorna som jag vill ha dem är det karré i hel bit som gäller. Skär köttet i två centimeter tjocka skivor, det vill säga nästan dubbelt så tjocka som de redan färdigskivade. Marinera med egen eller köpt marinad men tillsätt aldrig salt. Salt torkar ut köttet redan innan det grillats och resultatet blir lätt torrt och trist. Salt och en sista dos peppar kan man spara till dess köttet hamnat på tallrik.Fettet vara kvar
Entrecote är nötköttets motsvarighet till grisens karré. Båda styckdelarna är marmorerade, det vill säga med ganska mycket insprängt fett. Det ska inte putsas bort utan vara med och ge smak och saft till de mer köttiga delarna. Sedan är det en annan sak om man vill äta det feta eller skära bort det på tallriken.Sommarplåga
Entrecoten bjuds med världens mest berömda aromsmör uppkallat efter den lilla restaurang där det skapades - Café de Paris. Originalsmöret innehåller mer än vad som ryms på en välfylld kryddhylla så här har jag tagit mig friheten att förenkla något utan att den rätta smaken går förlorad. Entrecote Café de Paris blir lätt en sommarplåga i positiv bemärkelse, så lägg receptet på minnet. Bäst smakar köttbiten med bakad potatis som för övrigt också äts med samma aromsmör.Fina ränder
Lax är en överlägsen fisk på grillen. Bäst resultat får man om fisken först grillas någon minut med köttsidan mot glöden. Bara så den får färg och fina ränder. Vänd och grilla laxbitarna med skinnet nedåt i 4 till 5 minuter. Skinnet funkar då som en värmesköld och blir i regel svart och sotigt. Men det spelar ingen roll för det pillas i alla fall bort innan fisken serveras med den randiga sidan uppåt. Gärna med kylskåpskall ingefärssås och citronkryddad sallad till.