Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nätet pressar bokhandeln

Det blir ännu billigare att handla böcker på nätet. Nätbokhandlarna priskrigar och för att möta konkurrensen måste den traditionella bokhandeln utvecklas, menar Kristina Ahlinder, Svenska Förläggareföreningen.

Bokhandeln måste utveckla sig för att möta konkurrensen från nätkollegorna, menar Bokhandelns Finansieringsinstitut. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix/Arkiv

Bokhandeln måste utveckla sig för att möta konkurrensen från nätkollegorna, menar Bokhandelns Finansieringsinstitut. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix/Arkiv

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2006-09-12 06:00
När nätbokhandeln Lycknis.com slog upp portalen förra veckan skärptes konkurrensen ytterligare. Sajten är ett samarbete mellan studentportalen Lycknis och elföretaget Kraft och Kultur och säljer, åtminstone inledningsvis, även skönlitteratur i pocket till lågt pris.
Nya romantitlar som kostar knappt 40 kronor på Adlibris och Bokus säljs här för 26 kronor.
- Vi ska bli störst i Sverige på kurslitteratur, säger Kraft och Kulturs vd Boris Benulic till tidningen Metro.

Rekordhöst
Bokbranschen blomstrar. Svenskarna köper mängder av böcker, och sett till antal titlar slår förlagen rekord i höst.
Men det är inte den traditionella, fysiska bokhandeln som håvar in förtjänsten i första hand. Tvärtom visar en rapport från Bokhandelns Finansieringsinstitut att lönsamheten sjunker. Efter det rejäla uppsvinget i samband med sänkningen av bokmomsen, 2002 och 2003, visar den fysiska bokhandeln nu betydligt sämre siffor.
Den största orsaken stavas nätbokhandeln. Från 3 till 4 procent av marknaden är nätbokhandeln nu på väg mot 15 procent enligt Bokhandelns Finansieringsinstitut. Halvårsrapporterna från Bokus och Adlibris visade också stark tillväxt. Om utveckligen håller i sig betyder det att nätbokhandeln får 14 procent av marknaden för allmännlitteratur och kursböcker, exklusive läromedel, enligt branschtidningen Svensk Bokhandel. Det främsta konkurrensmedlet är just priserna:
- Men jag ser ingen akut fara för bokhandeln, det gör jag inte. Jag tror fortfarande på bokhandelns fördelar, med ett fysiskt lager som kunderna kan titta på, säger Thomas Wyatt, vd på Svenska Bokhandlareföreningen.
Men går inte kunden bara och tittar i bokhandeln och sen hem till datorn och handlar billigare via nätet?
- Jag tror inte det. Ser man boken vill man ha den direkt. Annars ska man hem och beställa, hämta på posten och betala porto. Man får betala på ett annat sätt. Vi har mindre och mindre tid, att gå iväg och hämta paket på posten är störande för många.

Seglivade
Medan skivbutiker lagts ner är bokhandlarna mer seglivade. Deras inkomstbortfall förutspås inte heller blir lika stort som musikbutikernas. I Sverige i dag finns cirka 400 bokhandlare vilket är ungefär lika många som på 70-talet.
Samtidigt måste bokhandlarna möta den ökande konkurrensen för att inte förlora ytterligare i lönsamhet, däri ligger den stora utmaningen, framhåller Bokhandelns Finansieringsinstitut.
- Jag tror att den fysiska bokhandeln har alla möjligheter att finnas kvar, den är helt unik med sin fackkunskap, men man måste utvecklas ytterligare och ta tillvara på just det faktum att man är fysisk butik, något annat än en hemsida på internet, säger Kristina Ahlinder på Svenska Förläggareföreningen.
- Svenskarna är ett läsande folk, och det finns ett starkt politiskt intresse av att ha den fysiska bokhandeln kvar. En undersökning för några sedan visade att 90 procent av svenskarna har en bokhandel i sin kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om