Rätternas samlingsnamn är lunchlådor, antingen de serverades till lunch eller någon annan tid på dygnet. Själva tallriken kallades ägglåda och var gjord av tåligt porslin som till och med kunde ställas på en inte alltför varm platta. Tallriken klarade ugnsvärme, hade uppdragna kanter och ett par "öron" som gjorde att den kunde hanteras även när den var glödhet.
Det finns ett 50-tal dokumenterade lunchlådor med allt från korv till oxfilé och lax. Merparten av lådorna har döps efter städer, geografiska områden eller olika yrken. Här finns falulådor, skomakarelådor och järnvägslådor, bara för att nämna några. Här stannar vi vid de lådor som grundar sig på korv.
Sålde sig självaLådor har alltid varit en guldgruva för krögare. De serveras alltid med dubbla tallrikar, en kall undertallrik som gör att maten kan bäras ut och en het ägglåda eller djup tallrik ovanpå med själva maten.
Här har en och annan krögare sett sin chans och hittat på egna lådor för att bli av med rester. Men den som kan sin mathistoria vet exakt vad som ska finnas på respektive låda och här håller vi oss strikt till tre klassiker, och en påhittad.
Tre klassikerEnköpinslåda är en traditionell rätt med stekt wienerkorv, lök och potatis. Rätten toppas med stekt ägg och en hög med raspad pepparrot. Förr odlades nästan hela landets behov av pepparrot kring just Enköping. Numera har pepparrotsodlingarna flyttat söderut till framför allt västkusten.
Falulåda innehåller inte helt överraskande falukorv i tärningar som steks tillsammans med hackad gul lök.
Snickarlåda innehåller även den falukorv, men här har korven stekts med bitar av potatis och lök ungefär som en pytt i panna.
Korv- och baconlådan med potatismos är undantaget som bekräftar regeln. Denna kryddiga korvlåda görs av blandade korvar, gärna med rejäl smak, och bacon som bryns och sjuds helt varma i kraftig oxfond.
Riktiga ägglådor, själva tallriken alltså, kan vara svåra att få tag på i dag, men hemma går det bra med djupa tallrikar för den som vill bjuda maten som man gjorde på de gamla stadshotellens tid.
Korv- & baconlåda med potatismos
4 personer
500 g blandade korvar, gärna med kryddig smak
100 g bacon
1 gul lök
smör och rapsolja
4 dl vatten
1 1/2 msk koncentrerad oxfond
1 dl rödvin
1 krm timjan
salt och peppar
maizena till redning
Till servering:
1 kg mjölig potatis, typ King Edward
1 1/2 dl mjölk
salt och peppar
1. Skala och dela potatisarna i bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och mosa potatisarna noga. Avsluta med het mjölk som vispas ner i moset. Smaka av med salt och vitpeppar.
2. Dela korvarna i bitar. Skär baconskivorna i 4-5 delar. Skala och skär löken i klyftor. Bryn korv, bacon och lök i lika delar smör och rapsolja. Lyft över till kastrull, tillsätt vatten, fond, vin och timjan. Koka upp och red av med maizena. Låt korven sjuda sakta i fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg upp en klick mos på ena sidan av djupa tallrikar eller ägglådor om det finns. Fortsätt med korv och sky på andra sidan. Garnera med salladsgrönsaker och persilja.
Enköpingslåda
4 personer
8 wienerkorvar
10-12 kokta, kalla potatisar
1 gul lök
4 ägg
2-3 msk färskriven pepparrot
4 fasta tomater
smör och rapsolja
salt och vitpeppar
salladsgrönsaker
1. Skär potatisarna i bitar. Skala och skiva löken tunt. Stek potatis, korv och lök i lika delar smör och rapsolja. Salta och peppra.
2. Fördela korv, potatis och lök i varma ägglådor eller djupa tallrikar. Stek ägg och lägg ovanpå.
3. Skölj och dela tomaterna i klyftor som läggs längs ena sidan av ägglådan eller tallriken. Avsluta med raspad pepparrot och valfria salladsgrönsaker.
Falulåda
4 personer
500 g falukorv
1 gul lök
smör och olja till stekning
10-12 kalla, kokta potatisar
1 1/2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt och vitpeppar
Till servering:
100 g smör
2-3 msk god senap
1 nypa salt
persilja
1. Rör rumsvarmt smör med god senap. Krydda extra med salt om det behövs. Forma senapssmöret till en korv som skivas efter en stunds kylning.
2. Dela potatisen i bitar. Fräs samman smör och vetemjöl i kastrull, späd med mjölk till slät stuvning som får sjuda sakta i 5 minuter. Vänd ner potatisbitarna och låt dem sjuda med ytterligare några minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
3. Tärna falukorven. Skala och hacka den gula löken. Stek korv och lök i lika delar smör och olja.
4. Lägg upp stuvad potatis på ena sidan av ägglådor eller djupa tallrikar. Korv och lök läggs på andra. Allt garneras med en klick senapssmör och persilja.
Snickarelåda
4 personer
500 g falukorv
1 gul lök
3-4 fasta tomater
10-12 kokta, kalla potatisar
smör och rapsolja
5 ägg
4 dl mjölk
salt och peppar
persilja
1. Skär korven i centimeterstora tärningar. Skala och hacka den gula löken, skär tomaterna i bitar och till sist potatisen i ungefär lika stora bitar som korven.
2. Stek korv, lök och potatis i lika delar smör och rapsolja. Mot slutet tillsätts även tärnade tomater. Fördela blandningen i ägglådor eller ännu bättre slå den i ugnsfast form med raka kanter.
3. Vispa samman ägg och mjölk. Fördela blandningen över lådorna alt. formen och grädda av cirka 25-35 minuter i 200 graders ugn. Om rätten görs i ugnsfast form delas den i fyra portionsbitar som läggs i ägglådor eller djupa tallrikar. Strö över hackad persilja före serveringen.