Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Musiken ger kraft"

När Gunilla Palmkvist-von Bahr bara var sju år började hon spela flöjt. Sedan dess har hon stått på världens alla scener men även gjort karriär som chef och rektor.- Det har aldrig varit en plan, utan jag har alltid varit öppen och beredd att ta emot.

Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-06-27 03:00

Det började med blockflöjt i den kommunala musikskolan. Ett år senare byttes den ut mot en stor tung tvärflöjt i trä.

- Jag blev nästan som förhäxad och kämpade för att få ljud i den. Blåste så att jag blev yr i huvudet men vägrade att släppa den ifrån mig.

I dag har Gunilla Palmkvist-von Bahr spelat i över 60 år, och att sluta finns inte på kartan. Fortfarande ger hon konserter och spelar gör hon nästan varje dag. Just nu ligger dock det mesta engagemanget i musiken som läkande kraft. Sedan sju år tillbaka sitter hon med som expert i riksdagens Kultur- och hälsagrupp.

- Musiken ger kraft, den gör oss lugna, glada eller sorgsna men den kan också verka uppviglande, säger hon.

Enda kvinnan
I dag är det inte alls ovanligt med kvinnliga flöjtister, men då i slutet av 1940-talet var det ett instrument som mest förknippades med militären och dess orkestrar vilka uteslutande bestod av män. Gunilla minns en fråga från en jämnårig pojke som förvånat undrade om tjejer verkligen kunde blåsa:

- Jag glömmer aldrig hur arg och sårad jag blev, berättar hon.

Sedan dess har Gunilla fortsatt att bana väg i denna musikens manliga bastion. Från vikariatet i Malmö symfoniorkester, där hon var den enda kvinnliga blåsaren bland 100 män, till att bli den första, och hittills enda, kvinnliga rektorn för Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Tre äktenskap
Däremellan har hon verkat som länsmusikchef för Musik i Kronoberg i Växjö och därefter Malmö symfoniorkester - även där som enda kvinnan på området - samt frilansat och turnerat som flöjtist. Bland annat har hon fått över 70 verk och flera flöjtkonserter komponerade till sig.

Dessutom har Gunilla hunnit med tre äktenskap och fått inte mindre än fem barn.

- Jag började tidigt och slutade sent och har barn från både 1960-, 1970- och 1980-talen. Dessutom har jag sju barnbarn och tvillingar som är på väg.

Hon beskriver sitt liv som fantastiskt och intensivt, där musiken verkat som en livstråd lika viktig som andningen.

- Sen har det väl inte alltid varit Törnrosaglitter. Har man haft tre män och barn med alla tre så har man ju också haft en hel del pyssel med att få livet att fungera.

Murbräcka
Något som du är speciellt stolt över?

- Det ska vara att jag varit som en murbräcka vad gäller den manliga dominansen. Min äldsta dotter har sagt till mig: "mamma, du har aldrig gett dig och du är verkligen en förebild."

Namn: Gunilla Palmkvist-von Bahr

Fyller: 70 år den 28 juni 2011.

Bor: I lägenhet i Stockholm.

Familj: Två söner och tre döttrar mellan 49 och 29 år. Sju barnbarn och tvillingbarnbarn på väg.

Aktuell: Engagerad i Virserums musikdagar som firar 15-årsjubileum. Anlitad som expert i riksdagens Kultur- och hälsagrupp.

Karriär i korthet: Flöjtsolist som gett ut ett 40-tal album däribland Solflöjt 1-4 som sålt i över 200 000 exemplar. Länsmusikchef i Kronobergs län 1988-1989, chef för Malmö symfoniorkester 1990-1995 samt rektor för Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2000-2006. Konstnärlig ledare för Norrtelje Kammarmusikfestival 1991 till 2000. Grundare av Östersjöakademien. Ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

Om att fylla 70: "Jag har inte tänkt så mycket på det. I huvudet är jag som en 18-åring men kroppen visar något annat, det kan vara svårt att förstå när huvudet och kroppen inte hänger ihop."

Så firar jag födelsedagen: "På Vireserums Musikdagar. Där har jag firat min födelsedag i 14 år. Publiken brukar sjunga för mig där. Sen ska jag äta min systers Jarseglass som är både hemlagad och ekologisk."

Växte upp: "I Malmö. Pappa spelade fiol och var amatörmålare. Mamma var den som såg till att vi kom iväg på teater och konserter. Sen har jag en äldre syster som är pensionerad läkare och som nu gör glass. Vi hade en väldigt öppen och tillåtande uppväxt."

Läser: "Mycket facklitteratur som har med kultur och hälsa att göra men även hjärnforskning. Sen har jag min bibel som jag ofta återvänder till - Det som muser viskat: sju frågor och hundra svar om skapande och kreativitet, av Nina Burton."

Om skivbolaget Bis: "Min dåvarande man, Robert von Bahr, och jag startade det 1973. Det är en förkortning för Best in show, men även bissera som är en musikterm som betyder upprepa eller ta om."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om