Egen müsli är egentligen hur bra som helst. Kanske vill man ha rena godismüslin med sötma och massor av frukt eller en smal dietmüsli med mer fibrer än sötma. Med den hemblandade frukostmüslin finns alla tänkbara möjligheter.
Experimentera gärna fram egna favoritblandningar och skriv ner recepten innan du glömmer bort dem. De bästa blandningarna kan man alltid ta med sig som present i vackra glasburkar de gånger vänner och bekanta öppnar sina hem för en övernattning. En garanterat uppskattad gåva.
Egen müsli med råsocker
3 dl havregryn
3 dl rågflingor
3 dl veteflingor
1 dl vetegroddar
1 dl rågkross
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl hackade hasselnötter
1 dl råsocker
2 dl hackade, torkade aprikoser
1. Hacka hasselnötterna. Blanda havregryn, råg- och veteflingor, vetegroddar, rågkross, solros- och pumpakärnor samt nöthack i en skål.
2. Om man vill kan blandningen rostas på långpanna i ugn, 225 grader, cirka 8 minuter med passning mot slutet så färgen inte blir för kraftig. Ta ut och strö över råsocker och sätt in ett par minuter till. För att müslin ska bli jämnt rostad bör man dela upp satsen och rosta i två omgångar.
3. Enklare och säkrare är det att hoppa över rostningen helt. Råsockret blandas då direkt med övriga ingredienser. Oavsett metod avslutar man med hackad frukt. Müslin förvaras bäst i glasburk med lock.