Mitt i skaldjurssäsongen
När det mesta i naturen drar sig tillbaka tar havets läckerheter över. Nu är det högsäsong för våra skaldjur antingen det handlar om läckerheter som hummer eller mer överkomliga räkor. Oavsett val, skaldjur skänker alltid en känsla av fest.
Hummer à l´Armoricaine ska egentligen lagas på levande hummer.
Foto: Dan Strandqvist
Färsk hummer kan inte bli färskare än levande. Klarar man att koka ett ännu levande djur så bör man göra det, för ingenting går upp mot helt nykokt hummer. Smaken är så underbar att den bara behöver lite citron, rostat bröd och en klick hemvispad majonnäs för att glädjetårarna ska börja rinna. Just det där med hemvispad majonnäs är viktigt. Har man bara erfarenhet av köpta majonnäser kommer den hemlagade att innebära en smakrevolution. Plötsligt inser man hur majonnäs ska smaka.Spara skalen
Vill man laga mer traditionell mat av hummer kan man köpa redan färdigkokt hummer eller rent av fryst som får tina långsamt i kylskåp. Just upptiningen är viktig för den frysta hummerns konsistens. Väl tinad är arbetsgången densamma som för färsk. Lägg hummern på stadig skärbräda och klyv den på längden med stor, vass kniv. Börja snittet strax bakom ögonen, skär bakåt genom skölden och vidare ut genom stjärten. Ta bort magsäcken som ser ut som något skalliknande strax bakom ögonen samt tarmen som sitter som en mörk tråd i stjärten. Knäck klorna och peta ut köttet.Så till sist, släng aldrig fräscha skaldjursskal utan att först koka en enkel fond. Fonder kan göras hur avancerade som helst, eller också riktigt enkla så att de blir gjorda i praktiken. Det tar inte mer än 30 minuter och har du inte användning för resultatet på direkten så frys in och njut någon annan gång.
2 levande humrar, ca 500 g st.4 liter vatten1 dl salt1 msk strösocker1 gul lök3 msk vitvinsvinäger4 msk dillfrö1. Koka upp vatten. Tillsätt salt, strösocker, en gul lök skuren i bitar, vitvinsvinäger samt dillfrö. Se till att lagen får koka upp ordentligt och att salt och socker löst sig i vätskan.2. Lägg i en hummer med huvudet före och låt vattnet koka upp på nytt. Beräkna därefter koktiden till 5-6 minuter.3. Lyft upp den kokta hummern till skål och slå några deciliter silad lag över. Gör om moment 2 med nästa hummer. De kokta humrarna kan nu läggas tillsammans. Slå över mer silad lag och låt dem svalna i lagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!