Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Missa inte majrovorna

De blir lätt bortglömda, de små peppriga majrovorna som trivs utmärkt tillsammans med potatis och svamp i exempelvis rotsaksplättar.Små majrovor med en diameter på 4-5 centimeter är goda att ha i rotsakbiffar eller gratäng tillsammans med potatis.

Bäst nu. Namnet till trots, majrovan är som bäst just nu.

Foto: Dan Strandqvist

Bäst nu. Namnet till trots, majrovan är som bäst just nu. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-09-15 11:46
Att blanda lika delar rovor och potatis är en fördel eftersom potatisen har mer redande effekt, det vill säga får biffar eller gratäng att hålla ihop och tjockna vid tillagning.
Prova gärna att skära majrovor i centimetertjocka skivor som får ett uppkok i lättsaltat vatten. När rovorna svalnat steks de i smör och kryddas med färska örter. De stekta rovorna är goda att servera som vegetarisk förrätt eller som alternativ till potatis.
Stora majrovor smakar mer som kålrötter och gör sig bättre i grytor och soppor.
Rotsaksplättar kan göras ganska stora och serveras som vegetarisk rätt med blandad sallad eller något mindre som tillbehör till exempelvis stekt viltkött, korv eller kryddiga kycklingrätter.

Rotsaksplättar på potatis, majrovor och svamp
För 4 personer
300 g potatis
300 g majrovor
1 dm purjolök
2 dl hackad svamp, gärna vild
1 msk hackad, färsk timjan
1 krm salt
nymald svartpeppar
smör och rapsolja till stekning

1. Skala och riv potatis och majrovor grovt. Skölj och strimla purjolöken mycket fint. Hacka svamp och timjan. Krydda och blanda allt och krama samman till "bollar" som läggs het stekpanna tillsammans med lika delar margarin och rapsolja. Tryck till "bollarna" med stekspaden så den sjunker ihop till biffar. Efter någon minut vänds biffarna.
2. Servera biffarna med salladsgrönsaker och garnera med extra timjan för smak, doft och utseende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!