Prova gärna att skära majrovor i centimetertjocka skivor som får ett uppkok i lättsaltat vatten. När rovorna svalnat steks de i smör och kryddas med färska örter. De stekta rovorna är goda att servera som vegetarisk förrätt eller som alternativ till potatis.
Stora majrovor smakar mer som kålrötter och gör sig bättre i grytor och soppor.
Rotsaksplättar kan göras ganska stora och serveras som vegetarisk rätt med blandad sallad eller något mindre som tillbehör till exempelvis stekt viltkött, korv eller kryddiga kycklingrätter.
Rotsaksplättar på potatis, majrovor och svamp
För 4 personer
300 g potatis
300 g majrovor
1 dm purjolök
2 dl hackad svamp, gärna vild
1 msk hackad, färsk timjan
1 krm salt
nymald svartpeppar
smör och rapsolja till stekning
1. Skala och riv potatis och majrovor grovt. Skölj och strimla purjolöken mycket fint. Hacka svamp och timjan. Krydda och blanda allt och krama samman till "bollar" som läggs het stekpanna tillsammans med lika delar margarin och rapsolja. Tryck till "bollarna" med stekspaden så den sjunker ihop till biffar. Efter någon minut vänds biffarna.
2. Servera biffarna med salladsgrönsaker och garnera med extra timjan för smak, doft och utseende.