Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Midsommarmaten i bagaget

Midsommar firas bäst i torp och stugor med hög charmfaktor. I alla fall ända tills maten ska lagas i de trånga och dåligt utrustade köken. Lösningen är att förbereda maten hemma.

Utan matjessill, gräslök, färskpotatis och jordgubbar blir det inte mycket till svensk midsommar. Den som vill bygger på med exempelvis gravad lax och färska räkor.  Foto: Dan Strandqvist

Utan matjessill, gräslök, färskpotatis och jordgubbar blir det inte mycket till svensk midsommar. Den som vill bygger på med exempelvis gravad lax och färska räkor. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-06-17 03:00
Jag bor på landet året runt och kan inte tänka mig något annat. Självklart har vi som bor så fungerande kök, men här talar jag om det där charmiga torpet som visar sig ha två elektriska plattor, en arbetsbänk i knähöjd och vatten på gården. Härliga ställen att bo på några midsommardagar, men att laga mat där är en annan sak.Krav på maten
Midsommarhelgen är den enda storhelgen som inte har en massa krav på mat. Här räcker det med matjessill, färskpotatis och jordgubbar. Sedan kan man förstås bygga på med både lax, sillinläggningar i långa rader och hembakta frestelser. Själv håller jag hårt på enkelhetsprincipen under midsommar och stannar vid matjessill, färskpotatis, gravad lax, köttbullar och jordgubbar med enkla tillbehör. Sill, lax och köttbullar ska ätas som sen lunch och senare i midsommarnatten sitter det perfekt med några grillade lammkotletter som bjuds med örter och salladsblad, kokt färskpotatis och sallad. Enkelheten själv, men underbart gott, och lätt att förbereda.Lamm och lax
Laxen gravas några dagar i förväg och åker in i frysen. Lax som gravas av färsk råvara måste frysas några dygn för att man ska vara på säkra sidan. I frysen dör eventuella parasiter och på köpet får man en fisk som klarar resan ut till landet på sin egen kyla.Även lammkotletterna åker i frysen för att klara transporten. Väl framme läggs de i marinad några timmar innan det är dags för grillning.Till sist, med en hederlig rulltårta som grund är det hur enkelt som helst att sno ihop några rulltårtsbakelser. Du kan bjuda dem som kaffebröd eller dessert. Om jag får bestämma får de gärna dyka upp både till kaffe och dessert om det så är samma dag. Riktigt midsommargodis med andra ord.
För 4 personer500 g matjessillfilé2 hårdkokta ägg1 knippe gräslök3 dl gräddfil300 g gravad lax200 g oskalade räkorblandad salladgräslökdill4-8 jordgubbar (om man vill)Att äta till:kokt färskpotatis1. Skär sillen i jämna bitar, gärna lite snett över filéerna. Skiva den gravade laxen tunt. Skala och dela de hårdkokta äggen.2. Fördela gräddfilen på tallrikarna, lägg sillen intill och toppa med gräslök. Fortsätt med några oskalade räkor och gravad lax. Toppa laxen med dill. Till sist läggs sallad och en hårdkokt ägghalva.3. Bjud nykokt färskpotatis till och lägg gärna en eller ett par jordgubbar i salladen som en antydan om vad som väntar...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om