Midsommarmaten i bagaget
Midsommar firas bäst i torp och stugor med hög charmfaktor. I alla fall ända tills maten ska lagas i de trånga och dåligt utrustade köken. Lösningen är att förbereda maten hemma.
Utan matjessill, gräslök, färskpotatis och jordgubbar blir det inte mycket till svensk midsommar. Den som vill bygger på med exempelvis gravad lax och färska räkor. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Midsommarhelgen är den enda storhelgen som inte har en massa krav på mat. Här räcker det med matjessill, färskpotatis och jordgubbar. Sedan kan man förstås bygga på med både lax, sillinläggningar i långa rader och hembakta frestelser. Själv håller jag hårt på enkelhetsprincipen under midsommar och stannar vid matjessill, färskpotatis, gravad lax, köttbullar och jordgubbar med enkla tillbehör. Sill, lax och köttbullar ska ätas som sen lunch och senare i midsommarnatten sitter det perfekt med några grillade lammkotletter som bjuds med örter och salladsblad, kokt färskpotatis och sallad. Enkelheten själv, men underbart gott, och lätt att förbereda.Lamm och lax
Laxen gravas några dagar i förväg och åker in i frysen. Lax som gravas av färsk råvara måste frysas några dygn för att man ska vara på säkra sidan. I frysen dör eventuella parasiter och på köpet får man en fisk som klarar resan ut till landet på sin egen kyla.Även lammkotletterna åker i frysen för att klara transporten. Väl framme läggs de i marinad några timmar innan det är dags för grillning.Till sist, med en hederlig rulltårta som grund är det hur enkelt som helst att sno ihop några rulltårtsbakelser. Du kan bjuda dem som kaffebröd eller dessert. Om jag får bestämma får de gärna dyka upp både till kaffe och dessert om det så är samma dag. Riktigt midsommargodis med andra ord.