Midsommar - nubbens och sillens stora tid
Färskpotatis, matjessill med gräddfil och gräslök, kryddad snaps, en god öl - och Taubes Calle Schewens vals i allsångshäftet. Mina modesta krav för en lyckad midsommarmåltid.
Foto:
OP Anderson har inte utan anledning blivit en av svenskarnas favoritsnapsar. Dess smakintensiva kummin-, anis- och fänkålstoner går utmärkt ihop med såväl sill av alla slag som till rökt lax och revbensspjäll. Den försyntare Skåne har exakt samma kryddning men med halverad smakstyrka och gör sig därför bäst till de mildare sillinläggningarna. Gammal Norrlands är också en mångsidig snaps som inte skämmer ut sig till någon rätt. Inte för kallt
Pomerans- och saffranssmakande Årsta brännvin och ekfatslagrade, russintonade Östgöta Sädes är utmärkta, men inget till matjes- eller löksillen. Men testa båda till currysillen och den senare till gravlaxen och Jansson. Svartvinbärsbrännvin är gott på egen hand, till rökt kött och mörk choklad - men katastrof till sillbordet. Nyköpings och Bäska droppar är lika fatala till sill, men den senare är oslagbar till pytt och som matsmältare efter måltiden. Och kyl inte snapsen för hårt, då försvinner alla de fina kryddnyanserna. Möjligen kan okryddat brännvin serveras frysskåpskallt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!