Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Midsommar - nubbens och sillens stora tid

Färskpotatis, matjessill med gräddfil och gräslök, kryddad snaps, en god öl - och Taubes Calle Schewens vals i allsångshäftet.  Mina modesta krav för en lyckad midsommarmåltid.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-06-14 03:00
Välj din snaps med lite omsorg, alla kryddningar harmonierar inte med sillen, men kan vara perfekta till Jansson eller pytten på nattkröken. Vi svenskar har all anledning att ta vara på vår brännvinskultur. Vi är världsbäst på kryddad alkohol, våra nordiska grannar har inte alls samma variationsrikedom i utbudet. De passar också fint till en rad typiskt svenska rätter - och då inte minst till våra olika sillinläggningar (vår svenska sushi). Favoriter
OP Anderson har inte utan anledning blivit en av svenskarnas favoritsnapsar. Dess smakintensiva kummin-, anis- och fänkålstoner går utmärkt ihop med såväl sill av alla slag som till rökt lax och revbensspjäll. Den försyntare Skåne har exakt samma kryddning men med halverad smakstyrka och gör sig därför bäst till de mildare sillinläggningarna. Gammal Norrlands är också en mångsidig snaps som inte skämmer ut sig till någon rätt. Inte för kallt
Pomerans- och saffranssmakande Årsta brännvin och ekfatslagrade, russintonade Östgöta Sädes är utmärkta, men inget till matjes- eller löksillen. Men testa båda till currysillen och den senare till gravlaxen och Jansson. Svartvinbärsbrännvin är gott på egen hand, till rökt kött och mörk choklad - men katastrof till sillbordet. Nyköpings och Bäska droppar är lika fatala till sill, men den senare är oslagbar till pytt och som matsmältare efter måltiden. Och kyl inte snapsen för hårt, då försvinner alla de fina kryddnyanserna. Möjligen kan okryddat brännvin serveras frysskåpskallt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!