Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mer smak på pastan

Pasta är en hel vetenskap om man frågar en italienare. Formen är viktig, koktiderna nära nog lagstadgade och hur den serveras kan man prata om i generationer. En sak är klar. Pasta får man inte slarva med.

Pasta med skaldjur och citronsås är lättlagad festpasta.

Pasta med skaldjur och citronsås är lättlagad festpasta.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-02-17 03:00

Först ska vi ta kål på ett svenskt missförstånd. Det ska inte vara olja i vattnet. Oljan kan, om det vill sig illa, göra pastan klistrig. Däremot ska det vara salt i vattnet, gärna lite mer än man tror, gärna 1 matsked till 2 1/2 liter vatten.

Koktiderna varierar så det gäller att läsa på förpackningen. Själv slår jag upp pastan i durkslag, ruskar bort så mycket vätska som möjligt, och stjälper sedan tillbaka den i kastrullen igen.

Kryddas
Där kryddas pastan med svartpeppar och blankas av med en knapp matsked olivolja. Har du smaksatt olivolja kan den komma väl till pass.

Pasta måste alltid serveras direkt eftersom den snabbt blir kall och tappar sin fräschör. Varma tallrikar är ett sätt att hålla liv i den, het sås en annan.

Var för sig
I Sverige brukar pastan serveras i skål med sås eller andra tillbehör för sig. Vi har liksom vant oss vid att ha var sak för sig. Obegripligt, tycker man i pastans hemland, där kocken i regel blandar ihop sås och pasta redan i köket. Dels för smakens skull men också för att pastan inte ska ges en chans att bli kall innan den hamnar på matbordet.

Skippa ketchup
Ketchup och pasta är ett sorgligt kapitel. Om man äter pastan med stekt falukorv ur en matlåda må det vara hänt, men sedan är det stopp. Kan man inte klara sig utan tomater är det bättre med en egen tomatsås. Här intill finns receptet på tomatsoppa. Reder man soppan lite mer, droppar i lite god vinäger så funkar den utmärkt som sås också.

För 4 personer

400 g torkad tagliatelle

salt och svartpeppar

1 msk olivolja

Till citronsåsen:

3 dl grädde

1 dl torrt vitt vin

2 dl vatten

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 tsk rivet citronskal

1/2 tsk gurkmeja

Att äta till:

400 g skalade räkor

12 blåmusslor

1 msk hackad gul lök

3 persiljestjälkar

3 dl vitt vin

100 g sockerärter

dill

2 citroner

1. Koka upp grädde, vin och vatten. Red med majsstärkelse och tillsätt grönsaksbuljong. Sjud såsen 5 minuter. Färga med gurkmeja. Smaka av med citronrasp, salt och peppar.

2. Fräs 1 msk gul lök, 1 msk olivolja och persiljestjälkar i en kastrull. Slå på vitt vin och lägg i sköljda och stängda musslor. På med lock. Musslorna är klara när de öppnat sig.

3. Koka pastan i saltat vatten. Efterkrydda med svartpeppar och olivolja. Ge sockerärterna ett uppkok. Lägg upp pasta, slå på sås och toppa med skaldjur, sockerärter, dill och citron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!