Först ska vi ta kål på ett svenskt missförstånd. Det ska inte vara olja i vattnet. Oljan kan, om det vill sig illa, göra pastan klistrig. Däremot ska det vara salt i vattnet, gärna lite mer än man tror, gärna 1 matsked till 2 1/2 liter vatten.
Koktiderna varierar så det gäller att läsa på förpackningen. Själv slår jag upp pastan i durkslag, ruskar bort så mycket vätska som möjligt, och stjälper sedan tillbaka den i kastrullen igen.
Kryddas
Där kryddas pastan med svartpeppar och blankas av med en knapp matsked olivolja. Har du smaksatt olivolja kan den komma väl till pass.
Pasta måste alltid serveras direkt eftersom den snabbt blir kall och tappar sin fräschör. Varma tallrikar är ett sätt att hålla liv i den, het sås en annan.
Var för sig
I Sverige brukar pastan serveras i skål med sås eller andra tillbehör för sig. Vi har liksom vant oss vid att ha var sak för sig. Obegripligt, tycker man i pastans hemland, där kocken i regel blandar ihop sås och pasta redan i köket. Dels för smakens skull men också för att pastan inte ska ges en chans att bli kall innan den hamnar på matbordet.
Skippa ketchup
Ketchup och pasta är ett sorgligt kapitel. Om man äter pastan med stekt falukorv ur en matlåda må det vara hänt, men sedan är det stopp. Kan man inte klara sig utan tomater är det bättre med en egen tomatsås. Här intill finns receptet på tomatsoppa. Reder man soppan lite mer, droppar i lite god vinäger så funkar den utmärkt som sås också.