Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mer gryn i maten

Allt som är smått är inte nödvändigtvis gryn. Från början var det bara sju sorters spannmål som svarade för vår flora av gryn. Alla med det gemensamt att de var vilda grässorter som människan genom årtusenden förädlat till en bas för den mänskliga kosten.

Vildrispaella ligger som grund för den smörstekta hällefilén. Vill man ha helt vegetariskt ersätter man fisken med quorn. 
Foto: Dan Strandqvist

Vildrispaella ligger som grund för den smörstekta hällefilén. Vill man ha helt vegetariskt ersätter man fisken med quorn. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-01-21 03:00
Att spannmål, eller ceralier, är en viktig grund för människans överlevnad är lätt att förstå. Till ceralierna räknas de sju spannmålen vete, råg, korn, havre, ris, majs och hirs. Så var det i alla fall förr. Idag har floran utökats med quinoa och amarant även om den sistnämnda egentligen inte är ett spannmål i ordets rätta bemärkelse. Från de här växterna hämtar vi grunden till snart sagt hela världens mat. Allt från morgongröten och frukostflingorna till kvällspizzan efter bion har vi att tacka spannmålet för. Trots sin dominerande ställning inom mathållningen är det många som betraktar grynen som något jox som bara vegetarianer sitter och knaprar i sig. Riktig mat det är biffstek och köttbullar, tycker en och annan, men då har man missat vad som är grunden till kött. Just det, då är vi tillbaka till växtriket och cirkeln är sluten.Sprit av potatis
Spannmål används även till framställning av alkoholhaltiga drycker, antingen de är destillerade eller bara jästa. Historien låter berätta att under första halvan av 1700-talet gick en stor del av den svenska spannmålsskörden till framställning av brännvin. Sprittillverkningen var så omfattande att det allt som oftast var brist på spannmål till brödbak och annan matlagning. Räddningen för svenska folket den gången var Eva de la Gardie som visade på att brännvin även kunde framställas av potatis. Potatiskungen Jonas Alströmer från godset Nolhaga utanför Alingsås får ursäkta, men det var faktiskt Eva de la Gardie som fick fart på potatisodlandet i Sverige. För sin upptäckt valdes hon för övrigt in som första kvinna i svenska vetenskapsakademien 1748. Det säger en hel del om vikten av spannmål eller smidigaste vägen till brännvintillverkning om man så vill.
För 4 personer2 1/2 dl vildrisblandning, fullkorn5 dl vatten1 tärning grönsaksbuljong1 pkt saffran, 0,5 g1 pressad vitlöksklyfta1 gul lök1 dl ärter100 g skalade räkor600 g hällefilé3 msk vetemjöl1 stort ägg1 1/2 dl ströbrödsmör och olivoljasalt och pepparAtt äta till:citronblandad sallad1. Skala och finhacka den gula löken. Fräs lökhacket med olivolja och saffran i rymlig kastrull. Pressa i vitlök och rör ner vildris. Tillsätt vatten och en tärning grönsaksbuljong. Låt riset koka upp för att sedan sjuda sakta under lock i 40 minuter.2. Dela fiskfiléerna i portionsbitar som vänds i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd.. Stek fisken i lika delar smör och olivolja. Salta och peppra lätt.3. När riset är nära nog klart tillsätts ärter. Vänd runt och låt riset och ärterna dra 5 minuter. Rör ner skalade räkor, smaka av med salt och peppar och lägg upp blandningen på fat eller tallrikar. Toppa med stekt fisk, citron och blandade blad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!