Mer gryn i maten
Allt som är smått är inte nödvändigtvis gryn. Från början var det bara sju sorters spannmål som svarade för vår flora av gryn. Alla med det gemensamt att de var vilda grässorter som människan genom årtusenden förädlat till en bas för den mänskliga kosten.
Vildrispaella ligger som grund för den smörstekta hällefilén. Vill man ha helt vegetariskt ersätter man fisken med quorn. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Spannmål används även till framställning av alkoholhaltiga drycker, antingen de är destillerade eller bara jästa. Historien låter berätta att under första halvan av 1700-talet gick en stor del av den svenska spannmålsskörden till framställning av brännvin. Sprittillverkningen var så omfattande att det allt som oftast var brist på spannmål till brödbak och annan matlagning. Räddningen för svenska folket den gången var Eva de la Gardie som visade på att brännvin även kunde framställas av potatis. Potatiskungen Jonas Alströmer från godset Nolhaga utanför Alingsås får ursäkta, men det var faktiskt Eva de la Gardie som fick fart på potatisodlandet i Sverige. För sin upptäckt valdes hon för övrigt in som första kvinna i svenska vetenskapsakademien 1748. Det säger en hel del om vikten av spannmål eller smidigaste vägen till brännvintillverkning om man så vill.