UthÄllighet och en viss mÄn av planering Àr nyckeln till goda lunchlÄdor med minsta möjliga besvÀr. En extra portion mÀrks knappast i vare sig kassa eller arbete nÀr man ÀndÄ hÄller pÄ. Multiplicerat med alla arbetsdagar blir det en mindre förmögenhet utan nÀmnvÀrt besvÀr.
Att ta med mat till jobbet jĂ€mfört med att gĂ„ ut och Ă€ta blir snabbt en lönsam affĂ€r. För att inte maten ska upplevas som rester frĂ„n gĂ„rdagen kan man ha flera lĂ„dor som varvas. Mat hemma dag ett blir mat pĂ„ jobbet dag tre. Ăr innehĂ„llet kĂ€nsligt kan det korttidfrysas, en teknik som inte krĂ€ver sĂ€rskild inpackning för att förhindra frysskador. I praktiken in med matlĂ„dan i frysen en eller ett par dagar.
Mat som ska vÀrmas upp blir bÀst om den fÄr sÀllskap av en sÄs eller stuvning. Grytor Àr idealiska i matlÄdan liksom lÀtta stuvningar eller mat med riklig mÀngd sÄs. HÀr finner vi mÄnga exempel i den svenska husmanskosten, allt frÄn stekt flÀsk med löksÄs till kokt fisk med dillsÄs.
Kokt potatis i matlÄdan Àr ett kapitel för sig. Den blir inte god om det saknas sÄs att vÀrmas i och ska lÄdan frysas före uppvÀrmning blir den kokta potatisen inte god hur man Àn gör. Ett knep Àr att steka potatisen och blanda den med sÄs före infrysning. Potatismos klarar sig i regel bÀttre i kyl och frys, men Àven hÀr bör den vÀrmas med nÄgot som hÄller fukten i lÄdan antingen det Àr en sÄs eller stuvning.
Om man nu inte gillar, eller hinner, laga grytor eller traditionell mat med sÄs Àr matiga sallader ett bra alternativ. Blanda en grund av hÄrda och hÄllbara salladsingredienser, typ rotsaker, gurka och kött och ta med de spÀda och ömtÄliga salladsbladen för sig i en rymlig plastburk. Eventuell dressing mÄste lÀggas för sig om salladen ska hÄlla sig frÀsch. Exempel pÄ bra salladsgrunder Àr skinka, rostbiff eller kyckling om man Àter kött. Skaldjur kan vara okej, men dÄ gör man klokt i att lÀgga en portion frysta rÀkor i en lÄda och lÄta den tina fram till lunch. SmÄ burkar med konserverade musslor Àr ett annat alternativ nÀr det gÀller maritim mat som ska Àtas kallt med krav att klara sig utan kyl fram till lunchrasten. Rökt fisk kan vara lockande, men klarar sig inte lÀnge utan kyla.
Kycklinggryta med bacon och stekt potatis
För 4-5 personer
800 g benfritt kycklingkött
150 g tÀrnad bacon
1 gul lök
3 dl vatten
2 dl grÀdde
1 1/2 msk konc. kycklingfond
maizena till redning
1 tsk dragon
200 g fÀrska champinjoner
1 dl syltlök
smör och rapsolja
1 kg kokt, kall potatis
1. SkÀr kycklingen i bitar. Strimla bacon eller köp det fÀrdigskuret i bitar. Skala och hacka den gula löken. Bryn allt med lika delar smör och rapsolja i rymlig gryta.
2. TillsÀtt vatten, grÀdde och kycklingfond. Smula i dragon, red med maizena och koka upp. Sjud grytan 15 minuter under lock. Smaka av med salt och vitpeppar.
3. Skiva och stek champinjonerna i smör. Dra pannan frÄn spisen och lÄt svampen torka lÀtt pÄ eftervÀrmen. Lyft bort svampen och hetta upp pannan pÄ nytt. Skölj av syltlök (om den köps fÀrdig i lag) och stek den snabbt i olja. VÀnd ner svamp och lök i grytan och lÄt den sjuda ett par minuter till.
4. SkÀr kall, kokt potatis i klyftor. Stek potatisen i lika delar smör och olja. Krydda med salt och peppar. Bjud potatisen till grytan om den ska Àtas direkt alternativt blanda ner den i grytan om maten ska med till jobbet.
Böngryta med rimmat flÀsk
För 4-5 personer
300 g rimmat flÀsk
3 burkar bönor, gÀrna olika sorter
500 g fÀrdig tomatsÄs
1 gul lök
1 bit purjolök
3 msk hackad persilja
smör och rapsolja
1. Strimla flÀsket. Skölj bönorna i sil under rinnande vatten. Skala och hacka den gula löken fint. Skölj och strimla purjolöken. OBS! Det Àr extra viktigt att purjolök sköljs noga eftersom den kan innehÄlla jord vilket inte Àr sÄ bra om det ligger med andra matvaror i vÀntan pÄ att Àtas.
2. Stek flÀsket. Normalt behövs inget extra fett vid stekning av flÀsk, men blir det torrt i pannan kan man blanda smör och rapsolja i mÄttlig mÀngd. Lyft upp flÀsket och stek den gula löken i samma fett. Mot slutet tillsÀtt Àven purjolök och bönor och allt vÀnds runt innan det lÀggs över i kastrull.
3. TillsÀtt flÀsk och tomatsÄs till lök- och bönblandningen och lÄt allt koka upp. Smaka av med salt och peppar samt vÀnd ner rikligt med hackad persilja som ger rÀtten smak och fÀrg.
Skinkgryta med ingefÀra
För 4-5 personer
1 kg mager, fÀrsk skinka
3 msk rapsolja
1 gul lök
200 g fÀrska champinjoner
5 dl kycklingbuljong frÄn fond eller tÀrning
3 msk söt, indonesisk soja
1 röd paprika
1 grön paprika
1 msk fint riven fÀrsk ingefÀra
maizena till redning
1. Strimla och bryn köttet med olja i rymlig gryta. Ta upp och torka ur grytan.
2. Hacka löken och skiva champinjonerna. FrÀs samman lök och svamp med olja. Efter ett par minuter lÀggs köttet tillbaka i grytan. TillsÀtt buljong och soja. LÀgg pÄ lock och lÄt grytan sjuda pÄ svag vÀrme cirka 25-30 minuter eller till dess köttet Àr mört.
3. Strimla paprika, riv ingefÀra och blanda ner i grytan. Red av med maizena löst i lite vatten och smaka av med salt och peppar. Tips! Vill man ha hetare gryta kan den smaksÀttas med sambal oelek som Àr en mycket stark rödpepparkrydda. Bjuds med ris.
Sallad pÄ jobbet med valfritt tillbehör
För 1 person
130 g stekt kycklingkött, rostbiff, skinka, köttbullar eller vad man har till hands
1 bit gurka i tÀrningar
1 fast tomat i bitar
1/2 rödlök i klyftor
1 dl kokta kidneybönor
1/4 huvud isbergssallad (lÀggs för sig)
Till dressingen:
3 msk crĂšme fraiche
1 msk majonnÀs
1 tsk vittvinsvinÀger
1 krm italiensk salladkrydda
1. VÀlj önskad grund. Det kan vara stekt kycklingkött, rostbiff, skinka, stekt köttfÀrs som köttbullar eller biffar eller köttfÀrslimpa alternativt fisk eller enbart bönor om man vill ha ett vegetariskt alternativ. Strimla eller skiva större bitar. Blanda med tÀrnad gurka, tomat och rödlök. Blanda allt med kokta kidneybönor.
2. Riv isbergssallad grovt och lÀgg i separat lÄda. StÀnk lite vatten över salladen och se till att förpackningen Àr lufttÀt sÄ hÄller sig salladen bÀttre.
3. Blanda dressing och ta med den separat.