Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Matlådans revansch

Först var det kaffekorg och unikabox. Sedan kom personalmatsalar och lunchkuponger. Nu har pendeln slagit tillbaka och egen matlåda på jobbet har blivit vardagsmat igen, om uttrycket tillåts.

Mat på jobbet. Egen mat på jobbet blir allt vanligare. Grytor, mat med sås eller rustika sallader är bästa jobbmaten. Här en kycklinggryta med bacon och stekt potatis.

Mat på jobbet. Egen mat på jobbet blir allt vanligare. Grytor, mat med sås eller rustika sallader är bästa jobbmaten. Här en kycklinggryta med bacon och stekt potatis.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-09-15 03:00
Uthållighet och en viss mån av planering är nyckeln till goda lunchlådor med minsta möjliga besvär. En extra portion märks knappast i vare sig kassa eller arbete när man ändå håller på. Multiplicerat med alla arbetsdagar blir det en mindre förmögenhet utan nämnvärt besvär.Att ta med mat till jobbet jämfört med att gå ut och äta blir snabbt en lönsam affär. För att inte maten ska upplevas som rester från gårdagen kan man ha flera lådor som varvas. Mat hemma dag ett blir mat på jobbet dag tre. Är innehållet känsligt kan det korttidfrysas, en teknik som inte kräver särskild inpackning för att förhindra frysskador. I praktiken in med matlådan i frysen en eller ett par dagar. Mat som ska värmas upp blir bäst om den får sällskap av en sås eller stuvning. Grytor är idealiska i matlådan liksom lätta stuvningar eller mat med riklig mängd sås. Här finner vi många exempel i den svenska husmanskosten, allt från stekt fläsk med löksås till kokt fisk med dillsås. Kokt potatis i matlådan är ett kapitel för sig. Den blir inte god om det saknas sås att värmas i och ska lådan frysas före uppvärmning blir den kokta potatisen inte god hur man än gör. Ett knep är att steka potatisen och blanda den med sås före infrysning. Potatismos klarar sig i regel bättre i kyl och frys, men även här bör den värmas med något som håller fukten i lådan antingen det är en sås eller stuvning.Sallad för sig
Om man nu inte gillar, eller hinner, laga grytor eller traditionell mat med sås är matiga sallader ett bra alternativ. Blanda en grund av hårda och hållbara salladsingredienser, typ rotsaker, gurka och kött och ta med de späda och ömtåliga salladsbladen för sig i en rymlig plastburk. Eventuell dressing måste läggas för sig om salladen ska hålla sig fräsch. Exempel på bra salladsgrunder är skinka, rostbiff eller kyckling om man äter kött. Skaldjur kan vara okej, men då gör man klokt i att lägga en portion frysta räkor i en låda och låta den tina fram till lunch. Små burkar med konserverade musslor är ett annat alternativ när det gäller maritim mat som ska ätas kallt med krav att klara sig utan kyl fram till lunchrasten. Rökt fisk kan vara lockande, men klarar sig inte länge utan kyla.
För 4-5 personer800 g benfritt kycklingkött150 g tärnad bacon1 gul lök3 dl vatten2 dl grädde1 1/2 msk konc. kycklingfondmaizena till redning1 tsk dragon200 g färska champinjoner1 dl syltlöksmör och rapsolja1 kg kokt, kall potatis1. Skär kycklingen i bitar. Strimla bacon eller köp det färdigskuret i bitar. Skala och hacka den gula löken. Bryn allt med lika delar smör och rapsolja i rymlig gryta.2. Tillsätt vatten, grädde och kycklingfond. Smula i dragon, red med maizena och koka upp. Sjud grytan 15 minuter under lock. Smaka av med salt och vitpeppar.3. Skiva och stek champinjonerna i smör. Dra pannan från spisen och låt svampen torka lätt på eftervärmen. Lyft bort svampen och hetta upp pannan på nytt. Skölj av syltlök (om den köps färdig i lag) och stek den snabbt i olja. Vänd ner svamp och lök i grytan och låt den sjuda ett par minuter till.4. Skär kall, kokt potatis i klyftor. Stek potatisen i lika delar smör och olja. Krydda med salt och peppar. Bjud potatisen till grytan om den ska ätas direkt alternativt blanda ner den i grytan om maten ska med till jobbet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!