Matlådans revansch
Först var det kaffekorg och unikabox. Sedan kom personalmatsalar och lunchkuponger. Nu har pendeln slagit tillbaka och egen matlåda på jobbet har blivit vardagsmat igen, om uttrycket tillåts.
Mat på jobbet. Egen mat på jobbet blir allt vanligare. Grytor, mat med sås eller rustika sallader är bästa jobbmaten. Här en kycklinggryta med bacon och stekt potatis.
Foto:
Om man nu inte gillar, eller hinner, laga grytor eller traditionell mat med sås är matiga sallader ett bra alternativ. Blanda en grund av hårda och hållbara salladsingredienser, typ rotsaker, gurka och kött och ta med de späda och ömtåliga salladsbladen för sig i en rymlig plastburk. Eventuell dressing måste läggas för sig om salladen ska hålla sig fräsch. Exempel på bra salladsgrunder är skinka, rostbiff eller kyckling om man äter kött. Skaldjur kan vara okej, men då gör man klokt i att lägga en portion frysta räkor i en låda och låta den tina fram till lunch. Små burkar med konserverade musslor är ett annat alternativ när det gäller maritim mat som ska ätas kallt med krav att klara sig utan kyl fram till lunchrasten. Rökt fisk kan vara lockande, men klarar sig inte länge utan kyla.