Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mat med äppelsmak

Äpplen sätter smak åt höstens favoriter. Äppelmos till skinksteken är en självklarhet liksom en och annan äppelkaka. Men äpplen kan ge mer än så. Prova den gamla svenska klassikern äppelfläsk någon gång. Låter konstigt men smakar härligt - inte minst med malda kryddnejlikor!

Stockholm (TT Spektra)2007-10-15 09:47
Skinkstek ska vara saftig, inte torrstekt och hård. Bästa sättet att nå målet är att trycka in en stektermometer i köttet innan det åker in i ugnen. När visaren pekar på 80 grader ska köttet ut ur ugnen. I många äldre recept stektes köttet till 85 grader vilket leder till uttorkning. Samma sak med ugnstemperaturen. För att undvika torrstekning ska ugnen bara värmas till 175 grader.
Gräddsås är standard till skinkstek. För att få extra sting i såsen tillsätts calvados i sista stund. Calvados är sprit gjord på äpplen och smaken är het och intensiv. En skvätt koncentrerad äppeljuice bidrar också med fin äppelsmak. Vill man inte använda sprit går det bra att smaksätta med juice.

Fläsk med äpplen och lök
Stekt, rimmat fläsk med löksås är en klassiker i den svenska husmanskosten som överlevt de flesta mattrender. "Äpplefläsk" har inte klarat sig lika bra, men faktum är att denna typiska sensommarrätt smakar minst lika gott. Här får lök och några syrliga äpplen göra sällskap i pannan. Lök och frukt steks på gammalt vis i det fett som blir kvar efter det att fläsket stekts.
Äpplefläsk ska, traditionsenligt, serveras med nykokt skalpotatis. Så här års räcker det med att borsta potatisarna. Det tunna skal som hunnit bildas på potatisen behöver inte skalas bort utan kan ätas utan problem.

Användbar frukt Få, om ens några frukter är så användbara som äpplen. Var och varannan kokbok har flera sidor med äppelrecept, allt från sallader och såser till mängder av desserter och bakverk. Många är bra, men långt ifrån alla håller måttet. Ett vanligt problem är äppelkakor som ska gräddas i långpannan. Här förutsätter man att satsen ska täcka hela långpannan, men smeten tryter ofta efter drygt halva. Ett säkrare sätt är att grädda sin äppelkaka i rund form med avtagbar kant. Volymen är mindre, men kakan blir vackert hög vilket ger ett proffsigt intryck. Bjud den gärna med riktig vaniljsås kokad på färsk vaniljstång.

Äpplen till frukost
Smaksatt yoghurt är knappast något nytt. Affärens mejerikyl svämmar över av alla tänkbara smaker. Men någon med smak av äpple, apelsin, aprikos, kanel, lönnsirap och hasselnötter finns inte. Den får man vackert blanda själv. Gärna på kvällen så den står klar när man vaknar nästa dag. Det är just sådana små vardagsdelikatesser som gör det lite lättare att komma ur sängen innan solen ens brutit horisonten.
Skinkstek med calvadossås
 
4-5 personer

1 kg svål- och benfri skinkstek
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk ingefära
1 tsk paprikapulver
Till såsen:
2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
3 dl buljong från tärning
2 dl grädde
3 msk koncentrerad äppeljuice
3 msk calvados
sojakulör
salt och peppar

1. Gnid in steken med salt, peppar, ingefära och paprikapulver. Stick in köttermometern så att dess spets kommer mitt i stekens tjockaste del. Stek köttet i 175 graders ugn, gärna på galler över långpanna. Köttet är klart när kärntemperaturen är 80 grader. Det tar normalt cirka en och en halv timme. Låt det färdiga köttet vila under folie minst 10 minuter innan det skivas upp.

2. Lös upp en buljongtärning (köttbuljong) i tre deciliter vatten i en kastrull. Skölj gärna ur långpannan med buljongen för att få med smak av skinkan.

3. Fräs samman smör och mjöl i kastrull. Tillsätt buljongen (sila om du sköljt ur långpannan) och tillsätt grädde. Koka upp och sjud såsen minst fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med koncentrerad äppeljuice och calvados samt färga med sojakulör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!