Måndag
Grönsakspytt med bönor
Tärna potatis, morötter och zucchini. Hacka lök. Stek grönsakerna i stekgryta. Rör ner en burk kokta bönor av valfri sort. Krydda och tillsätt HP-sås efter några minuter, lägg på lock och låt dra på svag värme 5 minuter. Serveras med sallad. Kryddig vegetarisk pytt.
Tisdag
Kokt hokifilé med citronsås och ärter
Sjud fiskfiléerna varsamt 3 minuter i saltat vatten med lock på kastrullen. Koka sås på lite av vätskan blandat med grädde, vatten och en fiskbuljongtärning. Red med maizena och smaksätt med rivet citronskal. Bäst med kokt potatis och ärter. God vardagsmat.
Onsdag
Falafel i pitabröd
Färdiga falafelbollar värms i 200 graders ugn i cirka 7-8 minuter. Rulla bollarna i olja så fastnar de inte i formen. Blanda salladsblad med bitar av tomater, gurka och rödlök. Blanda dressing av majonnäs, crème fraiche, vitlök och chili. Serveras i varma pitabröd. Kryddigt.
Torsdag
Pannpizza med ost och skinka
Lös 25 g jäst i 2,5 dl ljummet vatten. Tillsätt 1 msk olja, 1 krm salt och 2 krm socker. Blanda 6,5 dl vetemjöl med 1 msk bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och arbeta degen. Kavla ut degen och täck en långpanna. Jäs 20 minuter under bakduk. Toppa med tomatsås, riven ost, skinka och skivad svamp.
Grädda mitt i 225 graders ugn cirka 8-10 minuter. Godast med vitkålssallad till.
Fredag
Fläskfilé på syditalienskt vis
Skålla, flå och hacka tomater. Putsa, skiva och stek köttet 1 minut per sida och ta upp. Lägg tomathacket i pannan, pressa i vitlök och krydda med oregano, rödvin och kalvfond från flaska. Koka upp, salta och peppra. Lägg tillbaka köttet i pannan, red lätt med maizena och sjud allt några minuter. Serveras med ärter, potatisklyftor, rucolasallad och svarta oliver.
Lördag
Pepparstek med tillbehör
Nästan som på den gamla goda tiden förutsatt att man gillar rejäla köttbitar med pepparstark sås. Recept, se separat text.
Söndag
Gösfilé à la Soto Mayor
Skinn- och benfria filéer av gös marineras med citron, lök och olja. Koka champinjonsås och ris. Torka av fiskfiléerna, vänd dem i mjölk och sedan vetemjöl. Stek (fritera) fisken i het olja. Den ursprungliga rätten komponerades för drygt 100 år sedan.