Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Martin går sin egen väg

Den klassiska musiken har alltid varit Martin Frösts hemvist. Som liten parvel drömde han om att en dag stå på de stora scenerna. I dag är han en av de mest omtalade svenska konstmusikerna.

Foto: Mats Bäcker

Stockholm (TT Spektra)2010-12-14 03:00

Många är vi som i skolåldern tragglat noter på olika instrument och som känt stor tillfredsställelse och glädje över att få fram en enkel melodi. Att därefter hålla kvar intresset är det få som lyckas med. Men det finns en och annan - och en av dem är Martin Fröst.

Redan som sexåring började han spela hemma i Sollefteå. Först fiol, men så småningom övergick han till klarinett.

Krampaktigt duktig
Nu turnerar Martin världen över och är ett eftertraktat dragplåster till alla större arrangemang. Välrenommerade kompositörer har skrivit musik särskilt tillägnade Martin och han beskrivs ofta som en fysisk instrumentalist som spelar så att det gör ont i hjärtat.

Själv menar han att hans spelstil är ganska komplex.

- Å ena sidan känner jag mig extremt klassisk och älskar den levande musiken och blir frustrerad när folk inte är upp över öronen förberedda och kan arbeta med subtila nyanser. Den andra sidan är raka motsatsen. Då stör jag mig på konstmusikens utövningsform som många gånger kan kväva sig själv för att den är så krampaktigt duktig och konservativ.

Inriktad på det viktiga
För att komma dit han är i dag har det krävts många timmar, dagar och år av stenhård träning. Samtidigt har det alltid funnits en glädje i musiken och ett slags musikaliskt självförtroende, berättar han. Och under sensommaren och hösten hände något som bidragit till att han tagit ett viktigt steg i sin musikaliska professionalitet.

- Det är svårt att förklara vad det är, om det beror på att jag blivit äldre, jag vet inte. Nu inriktar jag mig mer på det som är viktigt, och både musiken och medmusiker mår bra av det. Jag går om möjligt ännu mer min egen väg och känner mig mer ärlig i min yrkesroll.

En fot i hemmet
Samtidigt säger Martin att han fortfarande har sin nervositet kvar, den som på många sätt är nödvändig för att få fullständigt fokus, men att han numera har sänkt garden lite.

- Saker som jag kämpat för så mycket i mitt yrke går lättare nu. Jag har landat några viktiga parametrar. Det avspeglar sig också på familjen. Det är mycket lugnare nu.

Om några månader väntar han och hustrun Karin ytterligare ett barn vilket också syns i den annars fulltecknade kalendern. Martin är medveten om att hans jobb - med närmare 250 resdagar om året - påverkar familjen och säger att det är ett konstycke att få ihop det privata med yrket, men att de faktiskt lyckats ganska bra.

- Det finns en fara i om man känner sig främmande i sin egen stad och bara kan identifiera sig med är att stå på scenen. Där har jag nog varit ibland. För mig är det viktigt att ha båda fötterna på jorden, och minst en i hemmet.

Profilen
Namn: Martin Fröst.

Fyller: 40 år den 14 december 2010.

Bor: På Söder i Stockholm.

Familj: Hustrun Karin - logoped och jazzsångerska - dottern Matilda, 3 1/2 år. "Sen är det en på väg som väntas i mars."
Aktuell:
Spelar och dirigerar Martin Coplands klarinettkonsert i Carneigie Hall i New York och i Wigmore Hall i London samt ger en konsert i Lincoln Center, New York, i december.

Karriär i korthet: Utbildad i Stockholm och Hannover. Har medverkat på ett 15-tal skivor. Debutskivan kom 1994 och i somras kom senaste skivan Fröst and friends - utsedd till årets cd av BBC-radio 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om