Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Maräng - den lätta kakan

Maräng kallas också för "den spanska vinden". Men det var antagligen i Schweiz man vispade ihop den första satsen.I dag, 300 år senare, är den fjäderlätta kakan lika populär världen över.

Det klassiska marängtestet. Om den vispade äggvitan stannar i bunken när den vänds upp och ned - då är den klar.

Det klassiska marängtestet. Om den vispade äggvitan stannar i bunken när den vänds upp och ned - då är den klar.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-04-21 03:00

Maräng som kaka i sig är inte mycket att ha. Den smakar lite sött, fastnar i gommen och lämnar en ganska fadd eftersmak. Att samma kaka med lite vispad grädde, vaniljglass och chokladsås förvandlas till en av våra absolut mest uppskattade desserter kan tyckas märkligt, men så är det. På våra breddgrader kallas blandningen för marängsviss. På hemmaplan, det vill säga i Schweiz, kallas samma dessert för "vacherin".

Hårt skum
Det är inte svårt att baka egna maränger, men hela projektet kan förvandlas till en omöjlighet om man inte känner till ett par små knep. Egentligen består kakan bara av vispade äggvitor och socker. Äggvitorna ska vispas till hårt skum, och det låter sig bara göras om äggvitorna är helt rena från äggula. Knäck därför ett ägg i taget i en separat kopp så att du är säker på att ingen äggula följer med. När äggvitorna vispats fasta tillsätts först strösocker i omgångar under fortsatt vispning. Sockret måste lösa sig vilket tar en stund. Mot slutet ersätts strösocker med florsocker som löser sig direkt, det behöver alltså bara vändas ner.

Extra frasiga
För att lyckas med marängsmeten är det mycket viktigt att alla redskap är absolut torra. Undvik att vispa marängsmeten i plastkärl utan välj i stället en rostfri bunke, gärna med rund botten som är överlägsen just vid vispning. Uppfyller man dessa små krav brukar marängbaket inte bjuda på några obehagliga överraskningar eller svårigheter.

Lägg märke till att maränger inte gräddas i vanlig bemärkelse, utan snarare torkas i ugn. För att få extra frasiga maränger tillsätts en knapp tesked potatismjöl i den färdigvispade smeten. Vill man hellre ha en lite seg maräng tar man i stället några droppar vinäger som blandas med den färdigvispade marängmassan.

8 bitar

Till marängbottnarna:

4 äggvitor

1 tsk färskpressad citronsaft

1 dl strösocker

1 dl florsocker

Till fyllningen:

200 g mörk choklad

200 g lemon curd

3 dl vispad grädde

Till dekorering:

10-12 jordgubbar

smält choklad

1. Vispa äggvitor och färskpressad citronsaft till skum. Tillsätt strösocker i omgångar under tiden som smeten vispas. Fortsätt sedan med florsocker och vispa till fast marängsmet.

2. Täck en plåt med bakplåtspapper. Rita ut två runda cirklar som markerar tårtans storlek. Bred ut marängsmeten med kniv inom de markerade områdena. Grädda bottnarna längst ner i 150 graders ugn i 10 minuter. Sänk värmen till 100 grader och grädda ytterligare i 1 timme 15 minuter. Bottnarna ska vara torra innan de tas ut ur ugnen. Lossa och låt bottnarna svalna.

3. Bred smält choklad på ena sidan av bottnarna. Lägg ihop med chokladsidorna mot varandra och lemon curd som fyllning mellan bottnarna. Bred ut grädden över och på sidorna. Garnera med jordgubbar och choklad som ringlas över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!