Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Man måste vilja något"

Det började kanske inte med två tomma händer, men utan en stark vilja hade krögaren Erik Lallerstedt knappast lyckats skapa flera framgångsrika restauranger. Nästa projekt blir Slussenområdet som står inför ombyggnad.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-06-23 03:00

- Vill man något ska man också försöka påverka, säger han.

- Under ett par år har Erik Lallerstedt minskat sin roll i de egna restaurangföretagen och successivt fört över ledarskapet till dottern Anna. Först Eriks Bakficka som ligger bara ett stenkast från bostaden på Östermalm, och nu är det Gondolens tur.

Det är också där vi träffas, på restaurangen som står 33 meter över havet med utsikt över broarna mellan Södermalm och Gamla stan och där Mälaren har ett av sina sitt utlopp i Östersjön.

Kvar på kontoret
Fortfarande har Erik kvar sitt kontor på Gondolen och så kommer det att förbli, åtminstone ett bra tag framöver. Men rodret har han överlåtit till Anna.

- Egentligen borde man bara dra, men det är lite för mycket. Det viktiga är väl att jag inte ska vara för klåfingrig och vara med överallt, säger han insiktsfullt.

Flashigt jobb
Att det skulle bli kock och restaurangman av Erik var inte självklart. Egentligen var han mer sugen på nåt som var lite flashigare.

Som vad då?

- Skeppsredare. En av pappas kompisar, Ragnar Källström som hade Rexrederierna, gjorde intryck på mig när jag var 14-15 år. Han var en väldigt vänlig, elegant och trevlig och hade tuffa bilar, berättar Erik.

Lite påverkan hade han nog ändå. Även på Erik passar ord som vänlig och elegant in och det finns också ett stort intresse för bilar, även om han sedan tio år tillbaka helst tar cykeln eller går. Däremot blev han, som alla redan vet, inte skeppsredare utan en mycket framgångsrik krögare.

- Ibland pratar folk om succé, men det handlar mer om långsiktighet. Gondolen har jag haft i 17 år nu och Bakis (Eriks Bakficka, reds. amn.) i 21 år.

Inga långluncher
Nu är det som sagt dags att dra sig tillbaka - fast bara som överhuvud för sina restauranger. Jobbet och engagemanget fortsätter. Förutom såserna vill han, om det finns en möjlighet, vara med och påverka ombyggnaden av Slussenområdet.

- Där tänker jag bråka litegrann, säger han och påminner om 60-talet då Hjalmar Mehr "förstörde" hela Brunkebergsåsen.

- Folk minns det och vill inte att det upprepas.

Känner du aldrig att det blir för mycket?

- Jo. Ibland. Men man måste ju göra något, engagera sig och vilja något. Slutar man med en sak måste man ersätta det med något annat.

- Och tänk att gå hemma - man skulle ju nöta sönder hela familjen. Det finns ju inte.

Fyller: 65 år den 23 juni 2011.

Bor: Lägenhet i på Östermalm, lantställe på Resaröström och sommarhus i Danmark.

Familj: Frun Kerstin och döttrarna Saga, 32, och Anna 34.

Aktuell: Driver varumärket Eriks såser som han för tillfället håller på att skriva en bok om. Engagerad i ombyggnaden av Slussen. Är under avveckling som krögare för sina restauranger Gondolen och Eriks Bakficka.

Karriär i korthet: Receptionist på lyxhotellet Waldorf Astoria i New York. Gick på restaurangskolorna Hasselbacken och Kristineberg i Stockholm. Har drivit och startat flera restauranger, däribland Hotell Saga i Borlänge och Gerdas fisk i Östermalmshallen. Erhöll en stjärna i Guide Michelin 1984. Öppnade senare Eriks i Gamla stan och därefter Eriks Bakficka på Östermalm. Tog 1994 över Restaurang Gondolen. Gav 2005 ut boken My way. Har tilldelats Gastronomiska Akademiens Guldmedalj och kungens guldmedalj i högblått band.

Om att fylla 65: "Det känns inget speciellt, men det kanske kommer. Min dotter har kompisar med pappor i samma ålder som blivit hopplösa när de blivit pensionärer. Men att bli pensionär är ju ett ord och inte en handling."

Så firar jag födelsedagen: "Det blir en middag med familjen. Var vet jag ännu inte."

Hit går jag ut och äter: "Matbaren. Mathias Dahlgren är en enastående yrkesman. Jag älskar atmosfären där, det är aldrig störigt och den känns genuin. En annan favorit är Operabaren där jag är mer eller mindre uppväxt. För mig räcker det att maten är god, den behöver inte vara ondulerad."

Äter helst: "Abborre, sill, strömming och inälvsmat - men det senare får jag nästan aldrig för jag är den ende i familjen som tycker om det. När jag går ut går jag på säsong. Nu är sparrisen väldigt god."

Bra tips inför bjudmiddagen: "Ha god framförhållning. Och det man själv tycker om gör man i regel bäst. Själv tycker jag att grytor är bra."

Håller formen: "Jag cyklar gärna och promenerar en dryg timme varje dag. Sedan undviker jag godsaker, fett och vitt mjöl. Men jag har inga förbud - det tror jag inte funkar."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om