En skål falsk hummersoppa, som kokas på hummerfond, grönsaker och hokifilé, kan serveras som ensamrätt, gärna med bröd och efterföljande frukt. Ställ gärna brödrosten på bordet och njut av helt nyrostat bröd till soppan.
Smaksättningen med både färsk fänkål och fänkålsfrön får soppan att smaka om inte lakrits så i alla fall något ditåt. Smaksättningen är för övrigt vanlig när det gäller fisksoppor, och ska man vara ärlig är det här mer fisk- än skaldjurssoppa.
Falsk hummersoppa
4 personer
1 gul lök
1 liten färsk fänkål
2 morötter
1/2 purjolök
2 msk olivolja
6 dl vatten
3 dl mager grädde
1 dl torrt vitt vin
1 fiskbuljongtärning eller motsvarande fond
1 msk hummerfond
1 tsk stötta fänkålsfrön
1 msk tomatpuré
maizena till redning
300 g hokifilé
salt och vitpeppar
1. Koka fisken ett par minuter under lock i lättsaltat vatten. Dra kastrullen från spisen men låt fisken ligga kvar och dra ett par minuter.
2. Hacka gul lök, färsk fänkål, morötter och purjolök ganska fint. Fräs grönsakerna med olivolja i rymlig kastrull. Tillsätt vatten, grädde och torrt vitt vin. Låt soppan koka upp och sjuda sakta. Smaksätt med hummerfond, fiskbuljong och fänkålsfrön som malts sönder i mortel. För att få soppan lite rödare i färgen kan man klicka i tomatpuré.
3. När grönsakerna kokat lätt mjuka, det tar cirka 5 minuter, reds soppan av med maizena löst i vatten. Soppan ska vara lätt simmig, inte tjock och stabbig. Smaka av med salt och peppar strax innan kastrullen lyfts av spisen.
4. Fördela soppan och den kokade torsken i varma portionsskålar. Servera bröd till.