Lyxig lax i midsommar
Grillad lax med kall sås smaksatt med grovkalibrig laxrom är festmat som slår ut det mesta på midsommarbordet. Vill man göra det riktigt enkelt för sig bjuds laxen gravad eller inkokt. Två rätter som i praktiken lagas dagar i förväg.
Honungsmarinad
God olja blandad med flytande honung, saften från limefrukt, salt och svartpeppar ger god smak åt laxen. Kom bara ihåg att honung i marinader lätt bränner på grillen. Ett bra knep är att vänta marinad på köttsidan till dess fisken vänts. Börja att grilla den skinnfria sidan en kort stund, bara så pass att den får yta och vackert mönster. Därefter kan man vända på laxbitarna och låta dem bli genomgrillade med skinnsidan mot glöden. Skinnet blir ordentligt svart, men det spelar mindre roll eftersom man petar loss det innan laxen serveras. Den grillade laxen serveras med kall sås som får såväl spännande utseende som smak av grovkornig laxrom.
Inkokt lax
Inkokt lax låter som ett mästarprov som kräver massor av erfarenhet och inte minst tid. Men klarar mat av att sätta på ugnen, hälla vatten i en långpanna och kan hålla sig i närheten av köket en halvtimme, ja då fixar man också inkokt lax. Inkokt lax har den fördelen att den både kan och ska göras helt färdig dagen innan. Koka laxen i ugnen och du får ett perfekt resultat till minsta möjliga besvär.
Förr ägnade man mycket tid åt att garnera inkokt lax. Den skulle prydas med tunna skivor äggvita, strimlor av purjolök och annat som arrangerades på fantasifullt sätt på fisken. Allt täcktes med gelé för att bli extra lyxigt. Och visst blev det vackert, men idag känns pillergörat mer som överkurs än nödvändighet. Strunta i den formen av dekor och satsa istället på några enkla och festliga tillbehör, exempelvis tjocka gurkskivor som skedas ur och fylls med stenbitsrom.
Gravad lax
Gravad lax är inte bara vansinnigt gott utan även ett praktiskt sätt att förbereda maten. Beräkna först två dygn i frysen och sedan minst två dygn till i kylskåp innan laxen är färdig för servering. Frysmomentet har kommit till på senare tid sedan merparten av laxen är odlad. Förbered gärna fisken före infrysningen. På detta sätt är filéerna färdiga att grava när de plockas ut från frysen, och det är inget som hindrar att man lägger dem i gravning direkt i fruset tillstånd. Gravad lax serveras med hovmästarsås. Receptet här intill är tvärsäkert eftersom en äggula lagt till för att binda övriga ingredienser.
Recept:
Grillad lax i honungsmarinad
4 personer
600 g färsk lax, helst från mittbit
Till marinad:
4 msk olivolja
1 msk flytande honung
saften från 1 limefrukt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
1. Se till att laxen är helt benfri men låt skinnet sitta kvar. Dela upp laxen i portionsbitar.
2. Blanda ihop ingredienserna till marinaden på ett fat och lägg laxen med skinnsidan nedåt i marinaden.
3. Tänd grillen och se till att det blir fin glödbädd. Lägg på laxen med köttsidan mot glöden. Efter en knapp minut vänds laxen med skinnsidan mot glöden. Pensla den nygrillade köttsidan med marinad och låt laxen grilla färdigt. Det tar ungefär 3-4 minuter.
4. Lyft laxen från grillen. Det går lättast med stekspade. Dra bort skinnet och lägg upp. Servera med gratinerade potatismostoppar, kall sås med laxrom, sallad och citron.
Kall sås med forellrom
4 personer
2 dl lättcrème fraiche
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
50 g laxrom
salt och vitpeppar
1. Vispa samman lättcrème fraiche, gräddfil och majonnäs i skål. Vänd ner laxromen i såsen.
2. Ställ såsen kallt minst 30 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar och servera såsen kall till grillad lax eller skaldjur.
Inkokt lax
4 personer
600 g laxfilé
Till inkokningslagen:
1 msk salt
1 liter vatten
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1/2 purjolök
dillstjälkar
3 msk vitvins vinäger
1. Lax till inkokning ska vara benfri men med skinnet kvar. Vass kniv och en liten tång underlättar arbetet.
2. Lägg ett stort folieark i botten på ugnens långpanna. Låt halva foliearket hänga utanför formen. Lägg fisken med skinnsidan nedåt på folien. Tillsätt vatten, kryddor, lök och dill. Vik över folien som lock och ställ in allt i 200 graders ugn. Efter 20 minuter är fisken färdig.
3. Ta ut formen och lyft upp fisken med folie och allt. Vänd fisken så att skinnsidan kommer upp. Dra bort skinnet och putsa bort det bruna underhudsfettet. Täck fisken med fuktat smörpapper och låt den svalna.
4. Inkokt lax serveras kall med exempelvis kall gräslökssås, hårdkokt ägghalva, räkor, gurkor fyllda med stenbitsrom, grönsallad och kokt potatis.
Kall gräslökssås
4 personer
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 dl filmjölk
1 dl hackad gräslök
1 msk ljus matlagningssenap
salt och vitpeppar
Skölj och hacka gräslöken fint. Blanda majonnäs, crème fraiche och filmjölk till slät sås. Smaka av med ljus matlagningssenap, salt och vitpeppar. Rör till sist ner den hackade gräslöken. Såsen serveras kylskåpskall.
Gravad lax
1 kg fryst och halvtinad lax
2 tsk grovkrossad vitpeppar
4 msk salt
3 msk strösocker
rikligt med dill
1. Blanda krossad vitpeppar med salt och socker. Dela laxen i två lika stora delar. Lägg ena sidan av laxen på arbetsbänken med skinnsidan nedåt. Strö över 2 matskedar av kryddblandningen och täck fisken med dill. Strö över ytterligare 2 matskedar kryddblandning och lägg på den andra laxsidan med skinnsidan uppåt. Resterande kryddor strös på utsidan av fisken. Lägg fisken i en plastpåse tillsammans med mer dill och placera plastpåsen på ett fat. Allt ställs in i kylskåp. Morgon och kväll vänds paketet i sin helhet. Tyngd på paketet ger fast fisk, utan tyngd blir fisken saftigare.
2. Efter ett par dygn i kylskåp är den gravade laxen färdig att serveras. Ta bort alla kryddor och skär upp fisken. Bjud färsk dill till. Gravad lax kan serveras som huvudrätt med hovmästarsås, kokt potatis och sallad.
Hovmästarsås
4 personer
3 msk senap
1 äggula
1 msk strösocker
1 krm salt
1/2 krm mald vitpeppar
1 tsk vinäger
1 dl matolja
1 dl hackad dill
1. Blanda senap, äggula, strösocker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt matoljan först mycket sakta under ständig vispning. Använd gärna elvisp. Efter en stund kan man slå i oljan något fortare. Men var försiktig.
2. Hacka dill och tillsätt den när såsen är färdig. Hovmästarsås, eller gravlaxsås som den också kallas, serveras alltid kall. (TT Spektra)
4 personer
600 g färsk lax, helst från mittbit
Till marinad:
4 msk olivolja
1 msk flytande honung
saften från 1 limefrukt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
1. Se till att laxen är helt benfri men låt skinnet sitta kvar. Dela upp laxen i portionsbitar.
2. Blanda ihop ingredienserna till marinaden på ett fat och lägg laxen med skinnsidan nedåt i marinaden.
3. Tänd grillen och se till att det blir fin glödbädd. Lägg på laxen med köttsidan mot glöden. Efter en knapp minut vänds laxen med skinnsidan mot glöden. Pensla den nygrillade köttsidan med marinad och låt laxen grilla färdigt. Det tar ungefär 3-4 minuter.
4. Lyft laxen från grillen. Det går lättast med stekspade. Dra bort skinnet och lägg upp. Servera med gratinerade potatismostoppar, kall sås med laxrom, sallad och citron.
Kall sås med forellrom
4 personer
2 dl lättcrème fraiche
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
50 g laxrom
salt och vitpeppar
1. Vispa samman lättcrème fraiche, gräddfil och majonnäs i skål. Vänd ner laxromen i såsen.
2. Ställ såsen kallt minst 30 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar och servera såsen kall till grillad lax eller skaldjur.
Inkokt lax
4 personer
600 g laxfilé
Till inkokningslagen:
1 msk salt
1 liter vatten
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1/2 purjolök
dillstjälkar
3 msk vitvins vinäger
1. Lax till inkokning ska vara benfri men med skinnet kvar. Vass kniv och en liten tång underlättar arbetet.
2. Lägg ett stort folieark i botten på ugnens långpanna. Låt halva foliearket hänga utanför formen. Lägg fisken med skinnsidan nedåt på folien. Tillsätt vatten, kryddor, lök och dill. Vik över folien som lock och ställ in allt i 200 graders ugn. Efter 20 minuter är fisken färdig.
3. Ta ut formen och lyft upp fisken med folie och allt. Vänd fisken så att skinnsidan kommer upp. Dra bort skinnet och putsa bort det bruna underhudsfettet. Täck fisken med fuktat smörpapper och låt den svalna.
4. Inkokt lax serveras kall med exempelvis kall gräslökssås, hårdkokt ägghalva, räkor, gurkor fyllda med stenbitsrom, grönsallad och kokt potatis.
Kall gräslökssås
4 personer
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 dl filmjölk
1 dl hackad gräslök
1 msk ljus matlagningssenap
salt och vitpeppar
Skölj och hacka gräslöken fint. Blanda majonnäs, crème fraiche och filmjölk till slät sås. Smaka av med ljus matlagningssenap, salt och vitpeppar. Rör till sist ner den hackade gräslöken. Såsen serveras kylskåpskall.
Gravad lax
1 kg fryst och halvtinad lax
2 tsk grovkrossad vitpeppar
4 msk salt
3 msk strösocker
rikligt med dill
1. Blanda krossad vitpeppar med salt och socker. Dela laxen i två lika stora delar. Lägg ena sidan av laxen på arbetsbänken med skinnsidan nedåt. Strö över 2 matskedar av kryddblandningen och täck fisken med dill. Strö över ytterligare 2 matskedar kryddblandning och lägg på den andra laxsidan med skinnsidan uppåt. Resterande kryddor strös på utsidan av fisken. Lägg fisken i en plastpåse tillsammans med mer dill och placera plastpåsen på ett fat. Allt ställs in i kylskåp. Morgon och kväll vänds paketet i sin helhet. Tyngd på paketet ger fast fisk, utan tyngd blir fisken saftigare.
2. Efter ett par dygn i kylskåp är den gravade laxen färdig att serveras. Ta bort alla kryddor och skär upp fisken. Bjud färsk dill till. Gravad lax kan serveras som huvudrätt med hovmästarsås, kokt potatis och sallad.
Hovmästarsås
4 personer
3 msk senap
1 äggula
1 msk strösocker
1 krm salt
1/2 krm mald vitpeppar
1 tsk vinäger
1 dl matolja
1 dl hackad dill
1. Blanda senap, äggula, strösocker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt matoljan först mycket sakta under ständig vispning. Använd gärna elvisp. Efter en stund kan man slå i oljan något fortare. Men var försiktig.
2. Hacka dill och tillsätt den när såsen är färdig. Hovmästarsås, eller gravlaxsås som den också kallas, serveras alltid kall. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!