Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lugn vänder blad

Ett avsnitt är slut i Kristina Lugns liv. Nu lämnar hon över ledarskapet för Teater Brunnsgatan Fyra till dottern Martina Montelius. I framtiden ska hon lägga mer kraft på poesin - och eventuellt en självbiografi.- Det har redan börjat, det började i dag det här med att jag slutade. Det är jättehemskt. Och det går inte att ångra sig heller.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-01-14 03:00

Kristina Lugn sitter i en soffa på Teater Brunnsgatan Fyra och talar om det beslut som i teorin var så enkelt att fatta, men som i praktiken slutgiltigt stänger en dörr i livet. I 14 år har teaterlokalen i Stockholms innerstad varit hennes andra hem. Där har hon satt upp egna och andras pjäser, samarbetat med teaterveteraner som Allan Edwall och Lena Nyman och mött publiken på ett nära och okomplicerat sätt.

- Jag har jätteångest för hur det ska gå för mig, för det här är liksom min enda plats där jag träffar andra människor och där jag känner mig lite hemma. Men samtidigt tror jag att det har blivit för mycket omkring mig här på teatern, det har inte varit konstnärligt bra. Publiken kommer hur dåligt det än är.

Självdistans
Hon uttrycker sig på sitt vanliga särpräglade sätt, där djupaste allvar blandas med stark självdistans och ironi. Kristina Lugnskt skulle man kunna säga - om hon inte själv så tydligt föraktade den typen av etiketter. Möjligen sitter det i från tiden före Teater Brunnsgatan Fyra och inträdet i Svenska Akademien, då hon öppet hånades för sin framtoning, sitt utseende och framför allt för sitt sätt att tala.

"Fick flytta"
- På 80-talet var jag väldigt illa omtyckt. Jag fick flytta för att folk kastade sten på fönsterrutorna. Folk hatade mig verkligen. Men jag tror att den hemska sanningen är att jag har åkt snålskjuts på Allan Edwall. Jag tror att folk tänkte att om den där jättetrevliga Allan Edwall vill arbeta med henne, då ska vi sluta kasta sten på henne.

Hon kommer inte att sluta skriva pjäser. Däremot vill hon lägga mer tid och engagemang på poesin, som fått stå åt sidan det senaste decenniet. Och kanske blir det så småningom också en självbiografi, för om någon ska skriva om hennes liv är det hon själv. I den kommer hon att fokusera på varför det trots allt har gått så bra för henne.

Kristina Lugn är nämligen inte alls så deppig längre som folk kanske tror.

- Jag blev så oerhört lycklig när jag fick mina barnbarn, hela mitt liv förändrades då. Jag fick en sådan kärleksattack som fortfarande håller i sig. Men det är svårt att skriva om positiva känslor, det blir så lätt allmängods av det, konstigt nog.

n Född: 1948 i Tierp.

n Bor: I Stockholm.

n Bakgrund: Fick sin första dikt publicerad i Kalle Anka & co vid sex års ålder. Debuterade med diktsamlingen "Om jag inte" 1972. Fick sitt stora genombrott med "Bekantskap önskas med äldre bildad herre" 1983. Skrev sin första pjäs "När det utbröt panik i det kollektiva omedvetna" 1986. Tog över Teater Brunnsgatan Fyra efter Allan Edwalls död 1997. Inträdde i Svenska Akademien 2006, där hon sitter på stol nummer 14.

n Aktuell med: Slutar som konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra som i år firar 25-årsjubileum. Den 22 januari är det premiär på hennes pjäs "Idlaflickorna" på Dramaten. Den 28 mars är det urpremiär för "Gud hjälp mig", en pjäs skriven av Lugn och Staffan Westerberg, på Teater Brunnsgatan Fyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om