Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

lngen jul utan godis

Överraska dina vänner med hemlagad julpraliner, antingen du bjuder dem i ditt hem eller tar med den som en julgåva. En mer personlig och uppskattad julklapp finns nästan inte

Hemgjord julkonfekt är en lika uppskattad som personlig julklapp.  Foto: Dan Strandqvist

Hemgjord julkonfekt är en lika uppskattad som personlig julklapp. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-12-18 03:00

Under julhelgen går det åt massor av choklad. Allt från chokladaskar som köps på macken till utvalda praliner från speciella chokladbutiker. Men roligast av allt är den hemlagade julkonfekten. Det finns hur många roliga godsaker som helst som går utmärkt att göra i vilket kök som helst. Utrustningen som behövs finns i regel redan på plats. Några skålar, en gammal gaffel som man kan böja till så den fungerar som redskap att doppa chokladpraliner med och några ark bakplåtspapper som gör att städ- och diskjobbet blir lite enklare.

Kombinationen mörk choklad och marsipan är klockren. Marsipanen är lätt att forma och får den stå några timmar, eller över natten, så får den en torr yta som gör det lättare att få chokladen att fastna och täcka. I valet av choklad bör man hoppa över fet och ofta smaklös blockchoklad. Bästa chokladen till överkomligt pris är att välja mörk choklad från hyllan med vanliga chokladkakor.

Ca 40 stycken

500 g fin marsipan

100 g valnötter

2 msk mörk rom (om man vill) alt. några droppar arrakarom

Till chokladdoppningen:

500 g mörk choklad

Till garnering:

40 valnötshalvor

1. Plocka ur fina valnötshalvor att ha till garnering. Resten, cirka 100 gram, hackas fint i mixer. Blanda valnötshacket med marsipan och rom eller arrakarom.

2. Forma marsipanen till en 3-4 centimeter tjock korv som skärs i centimetertjocka skivor. Låt marsipanskivorna torka lätt, gärna över natten, för att chokladen ska fästa bättre.

3. Smält hälften av chokladen i en skål placerad i kastrull med hett vatten. När chokladen smält helt tillsätts resterande choklad och kastrullen lyfts bort från värmen. När all choklad smält doppas marsipanskivorna helt. Det här kallas att temperera chokladen och vitsen är att den ska förbli blank även efter att den stelnat.

4. Lägg den chokladdoppade konfekten på bakplåtspapper och tryck varsamt en fin valnötshalva som garnityr på ovansidan. Låt konfekten stelna i rumstemperatur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!