Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Likriktning skrämmer mig"

En bild förändrade livet för den prisbelönta fotografen och filmaren Jens Assur. Sedan han fotograferade en pojke i Mogadishu har han brunnit för samhällsfrågor. Engagemanget har blivit allt starkare med åren.

- Jag brinner för det mångkulturella, mångetniska och mångsociala samhället och ser mig som feminist", säger Jens Assur. Foto: Linus Meyer/Scanpix

- Jag brinner för det mångkulturella, mångetniska och mångsociala samhället och ser mig som feminist", säger Jens Assur. Foto: Linus Meyer/Scanpix

Foto: Linus Meyer/Scanpix

Stockholm (TT Spektra)2010-04-27 03:00
En dag tog femårige Jens med sig pappas fina systemkamera till dagiset i Vilhelmina. Olovligen. Dagen ägnade han åt att fotografera såväl fröknar som barn. Det saknades dock film i kameran.- Jag minns att alla blev besvikna på mig.Därpå svalande intresset för fotografering under en förståeligt lång tid. Tio år senare stod han i en fotoaffär i Sundsvall och kände hur intresset för fotografering vaknade under sommarjobbet.- Jag tänkte att det var ett spännande sätt att kommunicera.Stark drivkraft
Med de intjänade pengarna lade han grunden till sin första, egna, systemkamera, en Yashica. Några år senare, med en betydligt mer avancerad kamera till hands, kom han underfund med hur han skulle kunna förena kameran med sin gryende nyfikenhet.- Kameran blev min biljett till olika världar. Med kameran kunde jag, till exempel, gå på en konsert och tränga mig in i den världen. Det blev intressantare när jag lämnade scenen och fotade bakom kulisserna.Drivkraften att vilja sätta ljus på samhällsfenomen vaknade i maj 1992, efter en omskakande upplevelse. I det då krigshärjade, laglösa Mogadishu träffade han en åttaårig pojke: Muhammed Abdul.- Han trampade på en mina eller en handgranat som slet sönder hans ena fot. Jag tog en bild på honom sittande med sin söndertrasade fot på en bår, medan han helt lugnt tittade på mig. Veckan efter blev bilden ett mittenuppslag i Expressen och fick ett enormt genomslag. Då kände jag att bilden är ett starkt kommunikationsverktyg, att det var möjligt att väcka engagemang för samhällsfrågor genom bild.Sedan dess upplever han sig allt tydligare i sin kommunikation, säkrare och bättre på att lyssna. Även samhällsengagemanget har växt sig allt starkare genom bildreportagen från världens mest utsatta hörn.- Jag brinner för det mångkulturella, mångetniska och mångsociala samhället och ser mig som feminist. Man måste inte vara flykting för att komma till Sverige, det räcker med att man vill komma hit för att söka sin lycka. Strävan efter likriktning skrämmer mig. Samhället mår bra av olika värderingar.Fastän Jens Assur under sina reportageresor bevistat farliga platser har han sällan känt sig rädd, vilket han gärna tillskriver ungdomens naivitet. Som trebarnspappa är han nu betydligt mer riskmedveten.- Nu handlar det om att även min familj ska känna sig trygg. Samtidigt tror jag inte att barn är gjorda av socker och smälter i regn. Jag skulle gott tänka mig en liknande resa till Mogadishu, men med en ordentlig konsekvensanalys först.
Namn: Jens Assur.Fyller: 40 år den 29 april.Gör: Fotograf och filmare. Driver kommunikationsbyrån Studio Jens Assur.Bor: Stockholms skärgård.Familj: Sambon Jennie Eriksson, PR-konsult, barnen Ivan, 7 år, Eddie, 4 år, och Joel, 3 månader.Aktuell: Med utställningen Hunger på Kulturhuset i Stockholm. 28 maj - 30 september.Karriär i korthet: Fotograf på Expressen 1990-1997, under 1990-talet vann han upprepande gånger Årets bild och Årets fotograf. Sedermera driver han en egen studio och arbetar för såväl svenska som internationella företag och organisationer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om