Libanons stolhet har tappat sin kultstatus
Libanon ger i första hand knappast associationer till goda viner. Mer till inbördeskrig och Hizbollah. Men faktum är att Libanon är ett av världens allra äldsta vinländer med en vintradition som sträcker sig 8 000 år tillbaka i tiden.
Foto:
Firman som grundades 1930 fick sitt internationella genombrott 1979 då dess rödvin hyllades stort på en internationell vinmässa.Vinet görs mycket traditionellt som ett klassiskt franskt slottsvin, på en druvblandning av cabernet suvignon, carignan och cinsault (ibland även syrah). Vinmakaren och ägaren Serge Hochar är också utbildad i Frankrike.Magnifika årgångar
I dag har vinet, åtminstone i Sverige, polariserat landets vinkännare. Vissa anser att det är närmast odrickbart på grund av för mycket flyktiga volatila, syror som gör att vinet kan dra åt salubrin. Andra menar att det är en del av stilen och försvinner med lagring. Själv älskar jag vinet, även om flaskvariationerna kan vara stora.Helt klart är att Château Musar vinner mycket på att lagras. Jag har testat årgångar 30 år tillbaka som varit helt magnifika. Tio år från skördeåret är egentligen minimum och då bjuder vinerna i bästa fall på en helt förförande sammetsmjuk smak med toner av fikon, orientaliska kryddor, rosor, choklad, torkad frukt och tobak!Det kan dock skilja rätt mycket i smak mellan årgångarna, vilket i mitt tycke gör vinet än mer spännande.
Château Musar 2001, Libanon (nr 7463) 244 kronorTegelröd färg och en finessrik mogen doft och smak av läder, kryddor, torkad frukt och tobakstoner tillsammans med mogna röda bär.Gott nu, men kan med fördel lagras ytterligare några år för än större komplexitet.Passande till smakrika kötträtter på nöt och lamm, men även till vällagrade ostar, gärna hårdost och kittost.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!