Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lax på 3 sätt

"Färsk lax? Inga problem", säger fiskhandlaren och hivar upp en hel laxsida ur isdisken.Så är det i dag. Men bara ett par generationer tillbaka var lax var något väldigt lyxigt, få förunnat att njuta av.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-03-03 03:00

"De stora laxarna kommer först till midsommar". Det sa mina föräldrar, som levde större delen av sina liv vid mynningen av en Norrlandsälv. Och visst var det stora laxar som kämpade, mot strömmen, för att nå sina lekplatser. En och annan hamnade på matbordet, och vikter upp mot 20 kilo var ingen ovanlighet.

Fina fisken
Halmstadslax var ett begrepp som borgade för kvalitet. På fina krogen fanns rätter som Lax Najad, och andra läckerheter, som ingen ens kommer ihåg i dag. Lax Najad innebär att laxen först gravas och sedan kallrökts till något som nära nog smälter i munnen. Den går att hitta i riktig bra fiskaffärer.

Så kom den odlade laxen och ställde alla begrepp på ända. Plötsligt fanns det fin lax året runt. Priserna sjönk och konsumtionen ökade. I dag äter vi lax som aldrig förr och fisken har inte alls sitt gamla lyxskimmer kvar.

Veckans recept ger tips på några annorlunda sätt att laga lax. Inga märkvärdigheter, men ändå tillräckligt varierat för att sticka ut från mängden. Först en lax som lever högt på den underbara såsen. Egentligen ska såsen serveras till havskräftor eller andra skaldjur, men här bjuder vi den med stekta laxkuber. Supergott och praktiskt eftersom såsen kan förberedas och sedan är det bara att värma och tillsätta lax.

Använd folie
Vidare gör vi en foliebakad lax med potatis, örter och grönsaker. Allt i ett och samma paket, perfekt för utflykter eller enkel matlagning hemma. Till sist en ganska vardaglig pasta med lax och vitvinssås kokad på vinäger. Det som får smaken att växa är den kallrökta laxen som blandas i såsen, medan den färska får trona på toppen med sparris och dill.

För 4 personer

600 g skinn- och benfri laxfilé

salt och peppar

smör och rapsolja

Till såsen:

1 gul lök

1 röd paprika

1 gul paprika

1 färsk fänkål

10 färska champinjoner

3 dl grädde

1 dl torrt vitt vin

1 dl vatten

1 msk konc. hummerfond

1 knivspets cayennepeppar

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

3 msk färdig holladaisesås

Att äta till:

ris

citron

1. Skär laxen i bitar med ett par centimeters sida. Skala och hacka den gula löken. Skär paprikorna och fänkålen i mindre bitar. Skiva svampen.

2. Fräs alla grönsaker med smör och rapsolja i en större kastrull. Tillsätt grädde, vin, vatten och fond. Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.

3. Stek laxen i lika delar smör och rapsolja. Vänd först ner hollandaisesåsen och sedan laxbitarna i såsen och servera med ris och citron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!