"De stora laxarna kommer först till midsommar". Det sa mina föräldrar, som levde större delen av sina liv vid mynningen av en Norrlandsälv. Och visst var det stora laxar som kämpade, mot strömmen, för att nå sina lekplatser. En och annan hamnade på matbordet, och vikter upp mot 20 kilo var ingen ovanlighet.
Fina fisken
Halmstadslax var ett begrepp som borgade för kvalitet. På fina krogen fanns rätter som Lax Najad, och andra läckerheter, som ingen ens kommer ihåg i dag. Lax Najad innebär att laxen först gravas och sedan kallrökts till något som nära nog smälter i munnen. Den går att hitta i riktig bra fiskaffärer.
Så kom den odlade laxen och ställde alla begrepp på ända. Plötsligt fanns det fin lax året runt. Priserna sjönk och konsumtionen ökade. I dag äter vi lax som aldrig förr och fisken har inte alls sitt gamla lyxskimmer kvar.
Veckans recept ger tips på några annorlunda sätt att laga lax. Inga märkvärdigheter, men ändå tillräckligt varierat för att sticka ut från mängden. Först en lax som lever högt på den underbara såsen. Egentligen ska såsen serveras till havskräftor eller andra skaldjur, men här bjuder vi den med stekta laxkuber. Supergott och praktiskt eftersom såsen kan förberedas och sedan är det bara att värma och tillsätta lax.
Använd folie
Vidare gör vi en foliebakad lax med potatis, örter och grönsaker. Allt i ett och samma paket, perfekt för utflykter eller enkel matlagning hemma. Till sist en ganska vardaglig pasta med lax och vitvinssås kokad på vinäger. Det som får smaken att växa är den kallrökta laxen som blandas i såsen, medan den färska får trona på toppen med sparris och dill.