Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lättlagad försommarmat

Spisen är en förlorare när solen börjar värma. Matlagningen måste ske i flygande fläng, allt för att hinna vara ute så mycket som möjligt. Här några snabba matförslag.

Foto:

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-05-15 10:34

Måndag
Potatisplättar med lökkeso och rostbiff
Koka potatismos, arbeta in några matskedar vetemjöl och forma små plättar som vänds i ströbröd och steks. Serveras med keso blandad med gräslök, hackad syltlök och fint strimlad purjolök. Toppa med tunna skivor rostbiff. Plättar på nytt sätt.

Tisdag
Dillstuvade räkor med ris
Koka en stuvning på mager grädde och vatten smaksatt med fiskbuljong. Vänd ner hackad dill och räkor när stuvningen är klar. Låt allt bli varmt utan att koka. Servera med ris och blandad grönsallad.

Onsdag
Färsbiffar med örter
Blanda köttfärssmet, forma biffar och stek. Servera dem med lätt stuvning på mjölk och grädde smaksatt med kryddgrönt och kycklingfond. Sallad och kokt potatis till. Vardagsfest.

Torsdag
Stekt falukorv med stuvade morötter
Skär morötter i slantar och koka dem några minuter i lättsaltat vatten. Koka en stuvning på lika delar kokspad och gräddmjölk. Salta och peppra. Strö i rikligt med hackad persilja. Slå stuvningen över avrunna morötter. Bjud stekt falukorv och kokt potatis till. God husmanskost.

Fredag
Oblandad kycklingsallad med rhode island
Sallad behöver inte vara en enda röra av olika mer eller mindre odefinierbara ingredienser. Utgå från en grillad kyckling, från affären eller egen spis, isbergssallad, tomater, gurka. Komplettera med färska champinjoner, purjolök och sparris alternativt andra grönsaker. Blanda dressing av gräddfil, majonnäs, chilisås, tomatpuré samt en gnutta curry och portvin alternativ madeira om man vill.
Arrangera salladen med hela grönsaker och stora bitar kyckling. Bjud dressingen i skål separat. Perfekt för fredagsmys.

Lördag
Grillad lax med senapssås
I Norge är det vanligt med senapssås till lax. Här bjuds fisken grillad med varm sås, men det finns även en kall variant. Recept, se artikel.

Söndag
Grillad biffstek med helstekt lök
Svensk biffstek med lök har varit favoritmat för generationer. Nu lägger vi biffsteken på grillen och bjuder den med grillad eller helstekt lök, rödvinssky och massor av grönt. Förnyad klassiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!