Lätta rätter från grillen
Krångla inte till det när grillen tänds första gången för året. Överdrivna uppdukningar med variationer på potatis eller andra tillbehör känns överflödigt. Nu vill vi bara njuta av den första värmen och en köttbit med den rätta, grillade smaken.
Grillat med sallad. Det behövs sällan mer än sallad och dressing till en grillad köttbit.Foto: Dan Strandqvist
Foto:
Entrecote att föredra
Entrecote är ett överlägset kött på grillen. Med sitt insprängda fett blir köttet mörare och saftigare. Vi undviker de färdiga grilloljorna som nästan undantagslöst medför öppen eld i glödbädden. Entrecoten är nämligen saftig så det räcker, och för att få extra god smak på köttet penslar vi det med lite balsamvinäger och kryddar med en vanlig grillkrydda. Balsamvinäger är en under lång tid lagrad vinägersort från Modena i Italien. Den smakar mer som vin än traditionell vinäger.
Dressingar
Servera köttet med olika sorters dressingar som bjuds i skålar. Var och en får sedan söka sin favorit. Den klassiska rhode islanddressingen har alltid sina vänner, men dressingar med ädelost och örter brukar också snabbt bli uppskattade. Den senare smaksätts faktiskt med färdig italiensk salladskrydda som i kombination med gräddfil och lite majonnäs ger en helt ny smak. Väl värd att prova. Gemensamt för samtliga dressingar är att de görs från en och samma grund.
Lamm på grillen
Lammkotletter gör sig bra på grillen, men köttet är magert och bitarna ganska tunna. Efter en inledande grillning direkt över glöden penslas köttet med en fastare kryddpasta som fungerar både som krydda och skydd vid den fortsatta grillningen. Efter att köttet penslats med kryddpasta flyttas det till sidan för mer indirekt grillning. Här bjuder vi lammkotletterna med bönor och sallad. Bönorna kan man koka själv om tiden räcker till, annars går det utmärkt med färdiga bönor på burk. Dagens utbud är rikligt och efter en snabb spolning under rinnande vatten smakar bönorna gott som grund i sallad till grillat.
Grillad lever
Lever på grillen hör inte till vanligheten. För att inte levern ska torka vid grillning varvas den med bacon och penslas ganska rikligt med salviakryddad olivolja före grillningen. Kalv- eller lammlever blir bäst på grillen. Prova gärna med extra starkt vitlökssmör till, det är supergott. Tänk bara på att inte övergrilla lever. Då blir den torr och trist hur mycket bacon och olja man än tillsatt.