Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lätt och lyxigt i soppskålen

Svensk soppkultur behöver en uppgradering. Och det brinner i knutarna innan konsten att koka och njuta en soppa går förlorad. Glöm allt vad pulver och burkar heter - tänk i stället hemlagat i djupa tallrikar.

Foto: Staffan Löwstedt / Svd / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2009-09-03 03:00
Soppa är väl ingen mat. Känns kommentaren igen? Ska jag vara ärlig var jag inne på samma blindspår i ungdomen då kroppen skrek efter mat snart sagt dygnet runt. Med åren har jag tänkt om och i dag är soppa en självklar måltid minst en gång i veckan. Det kan bli soppa en vardagskväll när maten jagas ur kylskåpet på några minuter eller till helgen när soppan får gå till sig under mer civiliserade former. För det är just så det funkar med soppa. Den platsar lika bra till enkla vardagsmiddagar som riktiga festmåltider, må vara med olika råvaror.Inte på en spik
Att vi inte har förstånd att uppskatta soppor, torsdagens ärtsoppa undantagen, är svårt att förstå. Det faktum att soppa och gröt var basmat för så där 150-200 år sedan kan knappast vara något vi minns med fasa än i dag. Kanske är det ordet soppa som får oss att tveka. Ordet har en negativ klang, ungefär som något man kokat ihop på en spik och lite till. Med säsongens överflöd av rot- och grönsaker är det ingen match att koka en god grönsaks- eller köttsoppa. Möjligtvis kan soppköttet avskräcka med sin långa koktid. Ett alternativ är frikadeller, den kokta köttbullen som vi också har tappat bort på vägen. Mild och fin, som gjord för sopptallriken och med en tillagningstid som handlar om minuter. Frikadeller kan kryddas precis hur man vill. Gillar man drag så varför inte chili. Här får det bli vitlök och örter i samklang med en mild sensommarsoppa inte helt olik den förr så vanliga potatis- och purjolökssoppan.Soppa i ugn
Mer lyx är det över lax- och limesoppan. Smaken leder tankarna till Medelhavet utan att för den skull kräva en hel hink med olika fiskar. Prova och njut - gärna med säsongens vackra krondill som garnering.Skulle röstrusket komma riktigt tidigt kan man alltid koka en löksoppa efter franskt recept. Helst ska den gratineras i ugn för att bli riktigt fulländad. Tänk bara på att löksoppa blir tokhet, inte minst tack vare osten. Blås och sörpla försiktigt så tungan inte vår värmeslag.
För 4 personerTill frikadellerna:400 g lammfärs2 msk hackad persilja1 msk hackad timjan1 vitlöksklyfta2 äggulorTill kokning av frikadeller:1 liter grönsaksbuljong1 liten gul lök1 morot1 lagerbladTill soppan:500 g potatis1/2 purjolök1 litet blomkålshuvud2 msk smör2 dl grädde8 dl grönsakbuljong från frikadellerna4-5 kvistar färsk timjansalt och peppar1. Börja med frikadellerna. Rör lammfärsen med hackad persilja, hackad timjan, riven vitlök och äggulor. Krydda färsen med ett par kryddmått salt och ett kryddmått vitpeppar. Forma små köttbullar med fuktade händer. Lägg köttbullarna på fuktat smörpapper.2. Koka upp grönsaksbuljong från tärning och smaksätt den med en liten gul lök i skivor, bitar av en liten morot och ett lagerblad. Sjud frikadellerna drygt 5 minuter i buljongen. Ta upp frikadellerna och sila buljongen.3. Skala och skär potatisen i små bitar. Skölj och strimla purjolöken. Dela blomkålen i små buketter. Ta inte med de grövsta rotdelarna från blomkålen.4. Fräs potatis och lök med smör i rymlig kastrull. Slå på grädde och hälften av buljongen från frikadellerna. Låt soppan sjuda sakta under lock i 6-8 minuter eller till dess potatisen är mjuk men inte sönderkokt.5. Lägg i blomkålsbuketterna och tillsätt resterande buljong och smaksätt med fint hackad, färsk timjan, salt och vitpeppar. Lägg upp soppan i portionsskålar och fördela lammfrikadeller och färsk timjan som garnering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!