Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lätt och lyxigt i soppskålen

Svensk soppkultur behöver en uppgradering. Och det brinner i knutarna innan konsten att koka och njuta en soppa går förlorad.Glöm allt vad pulver och burkar heter - tänk i stället hemlagat i djupa tallrikar.

Soppgrönsaker. Nästan alla grönsaker passar i soppkastrullen. Men olika sorters lök, blomkål och inte minst färska örter gör sig extra bra.
Foto: Dan Strandqvist

Soppgrönsaker. Nästan alla grönsaker passar i soppkastrullen. Men olika sorters lök, blomkål och inte minst färska örter gör sig extra bra. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

STOCKHOLM (TT Spektra)2009-09-01 10:52

Soppa är väl ingen mat. Känns kommentaren igen? Ska jag vara ärlig var jag inne på samma blindspår i ungdomen då kroppen skrek efter mat snart sagt dygnet runt. Med åren har jag tänkt om och i dag är soppa en självklar måltid minst en gång i veckan. Det kan bli soppa en vardagskväll när maten jagas ur kylskåpet på några minuter eller till helgen när soppan får gå till sig under mer civiliserade former. För det är just så det funkar med soppa. Den platsar lika bra till enkla vardagsmiddagar som riktiga festmåltider, må vara med olika råvaror.

Inte på en spik
Att vi inte har förstånd att uppskatta soppor, torsdagens ärtsoppa undantagen, är svårt att förstå. Det faktum att soppa och gröt var basmat för så där 150-200 år sedan kan knappast vara något vi minns med fasa än i dag. Kanske är det ordet soppa som får oss att tveka. Ordet har en negativ klang, ungefär som något man kokat ihop på en spik och lite till.

Frikadeller
Med säsongens överflöd av rot- och grönsaker är det ingen match att koka en god grönsaks- eller köttsoppa. Möjligtvis kan soppköttet avskräcka med sin långa koktid. Ett alternativ är frikadeller, den kokta köttbullen som vi också har tappat bort på vägen. Mild och fin, som gjord för sopptallriken och med en tillagningstid som handlar om minuter. Frikadeller kan kryddas precis hur man vill. Gillar man drag så varför inte chili. Här får det bli vitlök och örter i samklang med en mild sensommarsoppa inte helt olik den förr så vanliga potatis- och purjolökssoppan.

Soppa i ugn
Mer lyx är det över lax- och limesoppan. Smaken leder tankarna till Medelhavet utan att för den skull kräva en hel hink med olika fiskar. Prova och njut - gärna med säsongens vackra krondill som garnering.
Skulle röstrusket komma riktigt tidigt kan man alltid koka en löksoppa efter franskt recept. Helst ska den gratineras i ugn för att bli riktigt fulländad. Tänk bara på att löksoppa blir tokhet, inte minst tack vare osten. Blås och sörpla försiktigt så tungan inte vår värmeslag.

Recept
Sensommarsoppa med lammfrikadeller
För 4 personer
Till frikadellerna:
400 g lammfärs
2 msk hackad persilja
1 msk hackad timjan
1 vitlöksklyfta
2 äggulor
Till kokning av frikadeller:
1 liter grönsaksbuljong
1 liten gul lök
1 morot
1 lagerblad
Till soppan:
500 g potatis
1/2 purjolök
1 litet blomkålshuvud
2 msk smör
2 dl grädde
8 dl grönsakbuljong från frikadellerna
4-5 kvistar färsk timjan
salt och peppar

1. Börja med frikadellerna. Rör lammfärsen med hackad persilja, hackad timjan, riven vitlök och äggulor. Krydda färsen med ett par kryddmått salt och ett kryddmått vitpeppar. Forma små köttbullar med fuktade händer. Lägg köttbullarna på fuktat smörpapper.
2. Koka upp grönsaksbuljong från tärning och smaksätt den med en liten gul lök i skivor, bitar av en liten morot och ett lagerblad. Sjud frikadellerna drygt 5 minuter i buljongen. Ta upp frikadellerna och sila buljongen.
3. Skala och skär potatisen i små bitar. Skölj och strimla purjolöken. Dela blomkålen i små buketter. Ta inte med de grövsta rotdelarna från blomkålen.
4. Fräs potatis och lök med smör i rymlig kastrull. Slå på grädde och hälften av buljongen från frikadellerna. Låt soppan sjuda sakta under lock i 6-8 minuter eller till dess potatisen är mjuk men inte sönderkokt.
5. Lägg i blomkålsbuketterna och tillsätt resterande buljong och smaksätt med fint hackad, färsk timjan, salt och vitpeppar. Lägg upp soppan i portionsskålar och fördela lammfrikadeller och färsk timjan som garnering.

Laxsoppa med lime och saffran
För 4 personer
400 g färsk lax
1 1/2 msk smör
1 gul lök
1 färsk fänkål
1 paket saffran
1 kryddmått dillfrö (samt krondill i mån av tillgång)
1 liter vatten
2 tärningar fiskbuljong
2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
maizena till redning
1 limefrukt
salt och vitpeppar

1. Skär laxen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ta bort den hårda roten och skär den övre delen av fänkålen i mindre bitar.
2. Fräs lök och fänkål med smör i rymlig kastrull. Pudra över saffran och tillsätt dillfrö, vatten, vin samt smula ner fiskbuljongtärningarna.
3. Koka upp och sjud soppgrunden några minuter utan lock. Lägg i laxen, det rivna gröna skalet från en limefrukt plus saften från frukten. Red lätt med maizena och sjud soppan 4-5 minuter. Rör i grädde, gärna lätt vispad om man vill ha en extra fluffig soppa och smaka av med salt och vitpeppar.
Så här års kan soppan garneras med krondill bara för att det är så vackert.

Gratinerad löksoppa
För 4 personer
3 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
1 1/2 liter hönsbuljong från tärning eller fond
1 dl torrt, vitt vin
olivolja
salt och vitpeppar
6-8 skivor vitt bröd
2 dl riven ost, gärna greve eller herrgård

1. Skala och strimla löken. Fräs lökstrimlorna med olivolja i stor kastrull som klarar ugnsvärme. Pressa i vitlök. Löken ska inte brynas utan bara mjukna och bli blank. Måttlig värme och inte alltför snålt med olja med andra ord.
2. Koka upp buljongen i egen kastrull. När löken är klar pudras ytan med vetemjöl och den kokande buljongen tillsätts i omgångar. Avsluta med vitt vin och sjud soppan 20 minuter under lock.
3. Rosta brödskivorna och skär det i sockerbitsstora tärningar. Täck ytan med brödtärningar och avsluta med riven ost. Sätt in hela kastrullen i 200 graders ugn och gratinera med enbart övervärme till dess osten smält och ytan fått fin färg.
Soppan kan även gratineras i portionsskålar förutsatt att de klarar ugnsvärmen. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!