Lätt och läckert i påsk
Bra påskmat ska vara lättlagad, festlig och inte allt för dyr. Påsklaxen bjuds som fyllning i paj, några av äggen som saffransomelett med sparris och kräftstjärtar och sillen köper vi färdig. Må vara att sillbitarna hamnar i nytt sällskap innan de ställs på bordet, men lugn, det tar bara några minuter att "packa om den".
Primöromelett. Öppen saffransomelett med färsk sparris, skaldjur och körsbärstomater. Kan det bli mer vårlikt?
Foto:
Laxfylld paj
Rökt lax är gott, men njutningen riskerar att förbytas i kramp när man ser vad den kostar. Ett par hekto lax blandad med broccoli i en paj ger ett helt annat portionspris. Serverad med kall ört- och romsås blir pajen garanterat dundersuccé. Dill, persilja och gräslök som används i recepten hittar man bäst i affärernas frysdiskar så här års. Den slokande dillen i grönsaksdisken är ett skämt. För alla som arbetar med mat är det obegripligt att den överhuvud taget säljs. För att dill ska hålla sig måste man skära bort merparten av stjälken och sätta den i ljummet vatten. Då blir det fart på dillen förutsatt att den inte hunnit vika sig över kanten redan i affären. Persilja är tåligare och bäst av alla svenska försommarörter är gräslöken som överlever det mesta.
Krukbröd
Gott bröd uppskattas alltid. En vanlig lantfralla bakad på ljust lantbrödsmjöl och smaksatt med olivolja och hackade svarta oliver är både gott och trendigt. Bakas brödet som brytbröd i små blomkrukor lär du inte få en enda brödbit kvar. Krukorna måste vara nya, väl rengjorda och blöta för att inte spricka under gräddningen. Ställ i blöt i ljummet vatten under tiden som degen jäser.
Ett ständigt problem med krukbakat bröd är att få brödet att lossna från krukan. Även här finns knep. Till små krukor med 9 centimeters diameter i överkant passar vanliga muffinsformar perfekt som insats. Kombinerat med en krage av bakplåtspapper på insidan är allt trassel med fastgräddat bröd historia.
Återstår bara att koka ägg, gärna både mjuka och hårda för att tillgodose alla smaker. Köp både bruna och vita ägg. Smaken är densamma men med två färger på äggen är det inga problem att hålla isär de hård- respektive mjukkokta äggen från varandra. Alla som har svårt för rinnande gulor eller tycker hela äggupplevelsen är förstörd om äggulan är torr och fast kommer uppskatta valfriheten.