Som livsmedel har musslorna hängt med åtskilliga år. Redan på 1300-talet började franska fiskare odla musslor. Normalt sätter sig musslorna på botten men fiskarna upptäckte att de lika gärna satte sig på nedsänkta trästockar. Odlingarna spred sig snabbt och nu finns de över snart sagt hela världen.
Musslan är ett tvåskaligt blötdjur och det är endast saltvattenmusslor som är intressant ur matsynpunkt. I likhet med alla andra skaldjur är de känsliga för värme och felaktig förvaring. Konserverade musslor klarar sig bra i burken så länge den inte är öppnad. När burken väl är öppnad ska innehållet betraktas som färskvara och hanteras därefter, det vill säga ätas mer eller mindre direkt.
Musselsallad
4 personer
400 g musslor i vatten
1 liten gul lök
1 knippa persilja
Till dressingen:
1 msk vinäger
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta (om man vill)
1 krm salt
Till salladen:
1 huvud isbergssallad
4 mogna tomater
1/2 gurka
1 bit purjolök
citron
Till servering
1. Blanda dressingen och pressa i vitlöken. Låt musslorna rinna av i durkslag eller sil. Skala och finhacka den gula löken samt persiljan. Blanda musslor, lök, persilja och dressing i en skål. Ställ kallt en timme.
2. Strimla salladen, skär tomaterna i klyftor och gurkan i bitar. Avsluta med att strimla purjolök fint. Lägg upp i portionsskålar och fördela de marinerade musslorna med tillbehör över. Garnera med citron och servera med bröd.