Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Låt nyåret bubbla

Det står champagne på menyn när årets sista måltid dukas fram. Eller i alla fall mousserande vin som fungerar lika bra när det handlar om matlagning.

Det finns många krav på bra nyårsmat. Den ska vara festlig, gå att förbereda och inte minst måste den vara riktigt god.  Foto: Dan Strandqvist

Det finns många krav på bra nyårsmat. Den ska vara festlig, gå att förbereda och inte minst måste den vara riktigt god. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-12-23 03:00

Ärtsoppa till fest känns inte helt rätt men i den här skepnaden sitter ärterna klockrent. Det handlar naturligtvis inte om en soppa lagad på torkade ärter utan här är det frysta, gröna ärter av god kvalité som gäller. De får koka i en ljus buljong och körs till sist till en slät soppa med mixerstav. Så långt är allt normalt. Vid serveringen, gärna inför gästernas förvånande blickar, luftas soppan upp med lättvispad grädde och ett par deciliter champagne eller mousserande vin. Lätt och luftigt, snudd på bubbligt blir det och alldeles ljuvligt gott. Att soppan kan förberedas fram till det sista momentet gör inte saken sämre.

Fisk är perfekt festmat och tillagas den i ugn sköter den sig nästan själv. I det här fallet smörsteks torskrygg i medelvarm ugn. Den läckra hummersåsen kokas i god tid på hummer- och fiskfond samt smakas av med cayennepeppar samt en rejäl smörklick. Vid serveringen vänds vispad grädde ner i såsen och som kronan på verket slår vi i en skvätt bubbelvin. Luften i grädden och vinet gör såsen extra lätt och lyxig.

Torrt vin
Avslutningen både kan och måste förberedas. Mer eller mindre exotiska frukter delas i bitar och sötas med muscovadosocker. Någon dag i förväg vispas en sorbet på socker, citron, torr champagne eller mousserande vin och äggvitor ihop. Bästa resultat får man med glassmaskin, men det går att frysa sorbet i en vanlig kall frys också.

Och vad ska man dricka till den här måltiden då? Bubbel förstås. Sedan är det en ekonomisk fråga om man väljer äkta champagne eller mousserande vin. Oavsett val bör man förse sig med torrt vin till förrätt och varmrätt. Till desserten passar ett halvtorrt bubbelvin bäst.

För 4 personer

600 g djupfrysta ärter av hög kvalité

6 dl vatten

1 1/2 tärning grönsaksbuljong

1/2 dl skivad morot

1 dl finhackad schalottenlök

färsk basilika

salt och vitpeppar

1 1/2 dl vispgrädde

2 dl torr champagne eller mousserande vin

1. Skala och skär moroten i ganska tunna skivor. Skala och finhacka schalottenlök.

2. Koka upp vattnet i rymlig kastrull. Smula i buljongtärningarna och se till att de löser sig helt. Lägg därefter i morotsskivor, schalottenlök och ärter. Lägg i 5-6 blad basilika och sjud allt i 10 minuter.

3. Kör soppan helt slät med mixerstav eller i matberedare med kniven monterad. Smaka av med salt och vitpeppar. Så långt kan soppan förberedas.

4. Vispa grädden fast. Vänd ner grädden precis före servering. Avsluta med att slå i champagne eller mousserande vin och droppa några basilikablad över. Därefter måste soppan bjudas direkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!