Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Låt köttfärsen fara och flyga

Ta med den utmärkta svenska köttfärsen på en resa till helt nya miljöer. Låt lammfärsen dimpa ner i ett ångande indiskt kök och förvandlas till härligt doftande köttbullar. Eller ge nötfärsen en thailändsk kryddning innan den formas till avlånga köttbullar som rullas i sesamfrön.

Spännande kryddor, cashewnötter och en bit indiskt bröd ger begreppet köttbullar en helt ny innebörd. Foto: Dan Strandqvist

Spännande kryddor, cashewnötter och en bit indiskt bröd ger begreppet köttbullar en helt ny innebörd. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-10-15 03:00
Köttfärs kan vara räddningen när fantasin är obefintlig och allt slutar med en köttfärssås och spaghetti. Inget fel i det, men när man ändå håller på går det lika fort att laga något som får smaklökarna att dansa av glädje. Gillar man kryddig mat är köttfärs en tacksam råvara att smaksätta. Den tål nästan vilken kryddning som helst. Själv brukar jag ta ut svängarna rejält när andan faller på. Ett paket lammfärs, som tack och lov finns i de flesta butiker numer, kryddas gärna åt det indiska hållet med curry, riven vitlök och hackad färsk koriander. Färsen formas till ganska stora köttbullar som steks i olja. För att frigöra pannan brukar jag lyfta över köttbullarna till en ugnsfast form som åker in i ugnen för efterstekning. Sedan åker lök av olika slag, paprika, cashewnötter och mer curry i pannan för att avslutas med ett par deciliter kokbar yoghurt. Snacka om dofter.Rätt till fest
Köttfärs har den fördelen att man kan unna sig lyxen att experimentera utan att det slutar med tom hushållskassa. När man hittat sin kryddning är det bara att memorera och sedan är maten till nästa fest med vänner och bekanta klar, åtminstone i tanken. Att bjuda köttfärs till fest är absolut rätt förutsatt att alla kring bordet äter kött. Det var förr, om ens då, som man måste duka fram dyra köttbitar och andra märkvärdigheter så fort det kom folk. Ofta började det med massor av oro som förbyttes i besvikelse när alla dyra ingredienser inte smakade som man tänkt sig. Med köttfärs kan du träna i smyg på familjen och sedan överraska med färsrätter från alla världens hörn när det är fest.
För 4 personer600 g lammfärs2 vitlöksklyftor1 tsk curry1 tsk garam masala1/2 kruka färsk koriander2 äggsalt och peppar, rapsoljaTill såsen:2 gula lökar1 bit purjolök1 vitlöksklyfta1 röd paprika1 tsk curry1/2 kruka färsk koriander100 g rostade cashewnötter2 dl kokbar yoghurtAtt äta till:ris, papadums (indiskt bröd som kan köpas färdigt att lägga i pannan), blandad sallad1. Blanda lammfärs med riven vitlök, curry, hackad koriander, garam masala och ägg. Färsen kryddas lätt med salt och peppar innan den formas till ganska stora köttbullar. Stek köttbullarna i olja. Trilla runt dem i pannan så de får stekyta runt om. Lyft över till ugnsfast form och efterstek köttbullarna i 175 graders ugn.2. Skala och skär den gula löken i klyftor, purjolöken i strimlor och paprikan i bitar. Hacka vitlök och koriander. Lägg allt i stekpannan, gärna i samma fett som köttbullarna stekts i, och rör runt. Lägg i cashewnötter, krydda med curry och blanda i yoghurt. Låt allt koka samman.3. Blanda köttbullar och sås. Servera med ris, sallad och papadums, ett tunt indiskt bröd som kan köpas färdigt att lägga i pannan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!