Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Landgång i grönt

Landgången skapades en gång i tiden som ett smörgåsbord i miniatyr. Här skulle fisk, kött och ost trängas ihop med diverse tillbehör på ett avlångt franskbröd. Knappast intressant för en vegetarian.

Foto:

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-04-18 09:04

Landgångens grunduppläggning är först fisk, sedan kött och sist ost. I en vegetarisk variant har de gamla reglerna spelat ut sin roll. Här gör vi ändå ett försök att skapa samma mönster men på helt vegetarisk grund.
Landgång är mat som förbereds. Ingen slänger ihop några landgångar så där i förbifarten utan det är mat man förbereder för att duka fram när sällskapet väl kommit på plats. Vet man med sig att några håller på vegetarisk kost brukar det uppskattas om de får ungefär samma mat, men grön.

Vegetarisk landgång
4 personer
4 långsmala bröd
margarin
1 påse blandad sallad
1 burk svart tångkaviar
1 citron
2-3 bitar quornfilé
1 msk olivolja
8 grillade vitlöksklyftor
100 g tofu
8-12 stora, marinerade oliver
körbärstomater
gurka
basilika
persilja

1. Förbered genom att klyva quornfiléerna. Pensla dem med olivolja och grilla dem i grillpanna alternativ stek i vanlig panna. Låt dem svalna.
2. Kantskär och bred bröden med margarin. Fettet gör att bröden inte torkar ut om de förbereds. Grunda med blandade salladsblad över hela brödet. I ena kanten läggs ett par citronskivor och på dessa en klick svart tångkaviar.
3. Lägg upp 2-3 bitar grillad quorn och garnera med grillade vitlöksklyftor som finns att köpa färdiga i marinad. Droppa lite av marinaden över för extra smak.
4. Avsluta med tofu och stora marinerade oliver. Garnera landgången med halverade körsbärstomater, gurka och rikligt med färsk persilja och basilika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!