Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Laga nu och njut i jul

Vänta inte till sista stund med julmaten. Mycket kan förberedas redan nu och bara plockas ur frysen när helgen väl kommer. Julens köttbullar, honungsmarinerade revbensspjäll och inte minst den gravade laxen kan du klara av redan före lucia.

Gravad lax till jul gör man med fördel redan nu. Foto: Dan Strandqvist

Gravad lax till jul gör man med fördel redan nu. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-12-03 03:00
Julköttbullar ska vara kryddiga, gräddiga och små. Att komma med fabriksstekta köttbullar från affären duger inte. Har man inte tid eller lust att steka egna köttbullar är det bättre att satsa på goda prinskorvar. Ingen skulle i alla fall komma på tanken att kritisera dig för att du inte stoppat och stekt egna korvar.Koka och marinera
Brukar revbensspjällen till julbordet bli sega, brända och kort sagt trista? Risken är stor eftersom de ska kryddas med honung som lätt bränner vid tillagningen.Skär spjällen i portionsbitar och stoppa dem i kastrull. Slå på vatten så att det täcker, lägg i gul lök, några pepparkorn, lagerblad och några persiljekvistar. Låt spjällen koka upp och sjuda under lock i 15 minuter, något längre för riktigt tjocka spjäll. Slå av vattnet och låt spjällen kallna. Blanda ihop och vänd de nykokta och ännu varma spjällen i marinad och lägg allt i tjocka plastpåsar och stoppa in i frysen. Om man nu inte ska ha dem på direkten för då är det ugnen som gäller. Oavsett om man äter spjällen direkt eller låter dem gå via frysen blir de härligt saftiga och framför allt väldigt möra.Frys laxen
Gravad lax inte bara kan, utan ska in i frysen tre dygn innan den är helt säker att äta. Rå fisk kan innehålla lömska parasiter som i värsta fall kan förstöra hela julhelgen. Som tur är gillar de inte kyla och efter tre dygn i frysen är de utslagna och den gravade laxen är säker enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. För att underlätta inför helgen gravar vi laxen redan nu och fryser det färdiga resultatet. Om fisken ska ätas direkt måste den råa laxen göra ett tredygnsbesök i frysen innan själva gravningen. Gravad fisk, liksom snart sagt allt annat som är fryst, vinner på långsam upptining i kylskåp. En snabb upptining leder till stora vätskeförluster, vilket innebär torr fisk.
För 4 personer500 g blandfärs, 70 nöt och 30 fläsk2 msk veteströbröd2 msk vatten1 tsk konc. kalvfond1 ägg1 dl grädde1/2 finhackad eller riven gul löksalt och kryddpepparsmör och rapsoljan  1. Blanda ströbröd, vatten och kalvfond i en skål. Låt blandningen stå och svälla i 5 minuter. Rör om då och då för att undvika klumpbildning. Finhacka, alternativt riv, löken fint. Stek lökhacket lätt i smör. Blanda ner lök, köttfärs, ägg och grädde i ströbrödet.n  2. Arbeta smeten sakta tills den blir smidig och lätt att forma. Smaka av med salt och mald kryddpeppar. Har man svårt att smaka av rå färs kan man steka en provbulle.n  3. Forma små köttbullar och stek dem gyllenbruna i lika delar smör och rapsolja. Ruska pannan då och då och lägg inte i för många köttbullar åt gången. Ska man göra riktigt många köttbullar kan man spritsa ut dem i kupad, fuktad hand. Använd engångsspritspåse i plast utan munstycke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!