Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Laga lamm i vintertid

Hur underligt det än kan låta så smakar en gryta inspirerad av ett hett Indien perfekt i svensk vintertid. Kryddig, saftig och perfekt att värma efter en dag i friska luften.

Indiskt inspirerad lammgryta med spännande kryddor, nötter och kikärter är mat som öppnar för nya smakupplevelser.

Indiskt inspirerad lammgryta med spännande kryddor, nötter och kikärter är mat som öppnar för nya smakupplevelser.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-02-24 03:00

Så här års börjar solen inge hopp och det kan vara helt underbara dagar i skidspår eller backar. Med en färdig gryta på lut behöver ingen pinna hem i förtid för att laga mat. Praktiskt.

Den indiska grytan kan ätas med enbart bröd om man vill, men själv kompletterar jag gärna med gott, luftigt ris. Riset funkar dessutom som en buffert för kryddig hetta och något att fånga upp den goda såsen med.

I ugn
Förr var lamm ett säsongskött som dök upp under vår och höst. I dag finns färskt lammkött året runt och ofta i flera olika styckningsdetaljer. Lyxigast är lammfilé och lammytterfilé. Det är kött från ryggen, som bara behöver några minuter i pannan för att vara klart. Lammkotletter är samma kött som lammytterfilé, men styckat på "tvären" i stället för på längden. Lammstek är de största styckningsdelarna från lamm. Steks lämpligast i ugn med örter och vitlök och bjuds med potatisgratäng till fest eller stuvad vitkål i enklare sammanhang. Lammkött från framdel blir oftast köttfärs men annars är det perfekt i grytor.

Enkel dessert
Lammfärs kan användas som vanlig köttfärs, men det känns synd att inte utnyttja den goda smaken fullt ut. Här fyller vi stora lammköttbullar med riktig fetaost och bjuder en tomatstinn sallad smaksatt med oregano till.

Till sist en dessert som överlevt det mesta. Hovdessert, eller marängsviss, är till stor del samma sak. Maränger, glass, vispad grädde och chokladsås. Steget från sviss till hovdessert är tillägget med bananskivor. Busenkelt att göra och uppskattad av alla. Om du staplar ingredienserna snyggt på tallrik får du extra stilpoäng.

För 4 personer

700 g lammkött utan ben (framdel eller stek)

1 msk garam masala

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

rapsolja

2 gula lökar

1-2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

1 tsk torkad, flisad chili

1/2 dl riven, färsk ingefära

1 tsk malen kanel

1 tsk malen spiskummin

1 tsk malen koriander

1 msk gurkmeja

vatten

3 dl turkisk yoghurt

1 burk kokta kikärter

1 dl naturella cashewnötter

Att äta till:

basmatiris

blandad sallad

1. Tärna köttet med ett par centimeters sida. Krydda köttet med garam masala, salt och svartpeppar och bryn det i panna med enbart rapsolja. Lägg över köttet i en gryta eller kastrull.

2. Skala och skiva den gula löken. Bryn löken, gärna i samma fett som köttet, och blanda löken med köttet. Tillsätt riven vitlök, tomatpuré, flisad chili, färskriven ingefära, kanel, spiskummin, koriander och gurkmeja.

3. Slå på vatten så det precis täcker och koka upp grytan med lock på. Sänk värmen och sjud grytan i 20-35 minuter, kortare tiden för stek. Blanda i yoghurt, kikärter och nötter. Låt allt bli varmt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!