Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Laga gott av köttfärs

Köttfärs är alltid ett säkert kort när tiden är knapp och fantasin går på sparlåga. Enkla biffar med rårivna potatisplättar och en snabbt hopkokad löksalsa är mat som bara tar några minuter att fixa.

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2007-11-26 09:53

Riktigt snabba biffar blandar man samman av köttfärs, kalvfond för kraftfullare köttsmak, mjöl för bättre hållfasthet och vitlök för att det bara är så gott och så salt och peppar som vanligt. Men innan biffarna åker i pannan kokar man samman en snabb salsa på lök, paprika, chili och tomatjuice samt steker plättar av råriven potatis och paprika. Om plättarna steks före biffarna kan man utnyttja samma fett, en besparing så god som någon.

Färsbiffar med rårivna potatisplättar och löksalsa
4 personer
500 g köttfärs
1 msk vetemjöl
1 tsk koncentrerad kalvfond
1 pressad eller riven vitlöksklyfta
Till plättarna
8-10 potatisar
1/2 gul paprika
Till salsan
4 schalottenlökar
1 grön paprika
1 liten chili
2 dl tomatjuice
salt och peppar
smör och rapsolja till stekning
hackad persilja

1. Salsan först. Skala och dela schalottenlökarna i klyftor. Skär paprikan i mindre bitar. Hacka chilin mycket fint. Fräs allt med olja i kastrull. Tillsätt tomatjuice och låt blandningen sjuda någon minut. Smaka av med salt.
2. Blanda köttfärs med vetemjöl, koncentrerad kalvfond och pressad vitlök. Salta och peppra lätt. Forma åtta mindre biffar.
3. Skala och riv potatis och paprika grovt i matberedare. Den rivna potatisen får inte läggas i vatten - då kommer plättarna inte hålla ihop. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna och forma små plättar. Stek i lika delar smör och rapsolja. Avsluta med att steka biffarna. Lägg upp och strö över hackad persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!