Riktigt snabba biffar blandar man samman av köttfärs, kalvfond för kraftfullare köttsmak, mjöl för bättre hållfasthet och vitlök för att det bara är så gott och så salt och peppar som vanligt. Men innan biffarna åker i pannan kokar man samman en snabb salsa på lök, paprika, chili och tomatjuice samt steker plättar av råriven potatis och paprika. Om plättarna steks före biffarna kan man utnyttja samma fett, en besparing så god som någon.
Färsbiffar med rårivna potatisplättar och löksalsa
4 personer
500 g köttfärs
1 msk vetemjöl
1 tsk koncentrerad kalvfond
1 pressad eller riven vitlöksklyfta
Till plättarna
8-10 potatisar
1/2 gul paprika
Till salsan
4 schalottenlökar
1 grön paprika
1 liten chili
2 dl tomatjuice
salt och peppar
smör och rapsolja till stekning
hackad persilja
1. Salsan först. Skala och dela schalottenlökarna i klyftor. Skär paprikan i mindre bitar. Hacka chilin mycket fint. Fräs allt med olja i kastrull. Tillsätt tomatjuice och låt blandningen sjuda någon minut. Smaka av med salt.
2. Blanda köttfärs med vetemjöl, koncentrerad kalvfond och pressad vitlök. Salta och peppra lätt. Forma åtta mindre biffar.
3. Skala och riv potatis och paprika grovt i matberedare. Den rivna potatisen får inte läggas i vatten - då kommer plättarna inte hålla ihop. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna och forma små plättar. Stek i lika delar smör och rapsolja. Avsluta med att steka biffarna. Lägg upp och strö över hackad persilja.
Laga gott av köttfärs
Köttfärs är alltid ett säkert kort när tiden är knapp och fantasin går på sparlåga. Enkla biffar med rårivna potatisplättar och en snabbt hopkokad löksalsa är mat som bara tar några minuter att fixa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!