Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Laga först - salta sedan

Vi mäter de flesta kryddor i allt från stora matskedar till pyttesmå kryddmått. Men när det kommer till salt lämnas matlagaren till sitt eget omdöme. Salta, punkt slut, står det i recepten. Vi som skapar och skriver recept skulle bara veta att det fanns en tid då salt hade samma värde som guld.

Stockholm (TT Spektra)2007-10-03 09:52
De flesta kryddor kan vi klara oss utan, men salt är kryddan som både håller oss vid liv och kan släcka detsamma i förtid. Salt har fått människor att dra ut i krig och överleva perioder när mattillskotten varit små eller obefintliga. Salt har inte bara förmågan att höja smaken på våra livsmedel utan även en konserverande effekt som våra förfäder snabbt insåg. Hårt saltad fisk och saltat kött klarade sig längre i kalla källarförråd. Kompletterade man sedan med rökning, vilket kom betydligt senare, ökade hållbarheten ytterligare. Lägg märke till att rökningen kompletterade saltningen. I klartext innebär det att allt som röks först saltas vilket man ska ha i minnet när rökta råvaror åker i kastrullen. Koka först och salta sedan är en viktig grund i all matlagning. När det handlar om rökta råvaror är det viktigare än någonsin.
Även om dagens mat inte är tillnärmelsevis lika salt som maten man åt för så där hundra år sedan äter vi fortfarande mer salt än vad kroppen behöver. Dagsbehovet på 5-7 gram salt hinner vi få i oss redan till frukost. Boven i dramat är det dolda saltet som finns snart sagt överallt - i bröd, frukostflingor, bordsmargarin, ost och charkuteriprodukter för att nämna några av våra mest frekventa frukostråvaror. Fortsätter vi sedan med en snabblunch bestående av hamburgare och pommes frites och en låda färdigmat till middag har vi fått i oss både två och tre dagars saltbehov inom ramen för ett halvt dygn. Med stort saltintag ökar risken för högt blodtryck och på sikt hjärtinfarkt. Allvarliga konsekvenser, med andra ord.

Bättre koll på saltet
Hur ska man då förhålla sig till saltet? Grundregel ett är att inte salta slentrianmässigt. Försök att behandla salt som vilken annan krydda som helst. Ingen normal människa skulle komma på tanken att krydda allting med kardemumma eller någon annan krydda. Skulle vi ändå göra det blev effekten med största sannolikhet att mängden kardemumma i maten steg med tiden eftersom vi sakta vänjer oss vid smaken. På samma sak är det med salt, socker och i vissa sammanhang peppar. Nu har kopplingen mellan våra vanliga folksjukdomar och högt saltintag dokumenterats och myndigheterna vill att vår saltkonsumtion ska minska till ungefär hälften. Genom att trycka på livsmedelproducenterna trappas saltmängden sakta ner. En långsam nedtrappning av saltmängden i mat gör att de flesta inte ens märker vad som händer. Länder som Finland och England ligger långt före Sverige i det här arbetet.

Pasta med rimmat fläsk och parmesan
 
4 personer

400 g rimmat fläsk
500 g färsk pasta
1 msk salt till pastakoket
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 dl vatten
2 ägg
1 dl färskriven parmesanost
olivolja
svartpeppar

Till servering:
200 g ärter
5 dl vatten
1 tsk socker
1 krm salt
rucolasallad

1. Se till att fläsket är fritt från svål och brosk. Skär resten i knappt centimeterstora bitar. Skölj och strimla purjolöken fint. Riv parmesanosten.
2. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten. Låt pastan rinna av i durkslag. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och slå i en matsked olivolja. Fräs fläsk och purjolök någon minut under omrörning. Slå tillbaka den avrunna pastan och tillsätt grädde och vatten. Knäck i två ägg, pressa i vitlök samt rör i den rivna parmesanosten. Krydda med några varv på svartpepparkvarnen. Salt behövs inte, det finns såväl i kött som ost. Rör om så allt blandar sig samtidigt som det reds av värmen.
3. Koka ärter i saltat och sockrat vatten. Ärterna ska bara koka upp i vätskan för att ha kvar sin färg och spänst.
4. Fördela pastan på djupa tallrikar och toppa med rucolasallad och lägg de söta ärterna vid sidan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!