Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Laga billigt och gott

Man behöver inte nödvändigtvis äta blodpudding eller annan traditionell sparmat när kassan är skral. Det finns roligare matförslag som inte kostar mycket mer än våra vanligaste lågprisrätter. Kinesisk vitkålsgryta är ett exempel. Här kommer recept på festmaten som håller nere dina matkostnader.

Lågprisfest. Kinesisk vitkålsgryta är festmat till "blodpuddingspris". Här finns recepten för dig som vill äta gott och samtidigt ha hushållskassan näst intill orörd. Foto: Dan Strandqvist

Lågprisfest. Kinesisk vitkålsgryta är festmat till "blodpuddingspris". Här finns recepten för dig som vill äta gott och samtidigt ha hushållskassan näst intill orörd. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-01-14 03:00
I tider när vi tvingas spara och hålla nere alla tänkbara kostnader gäller det att tänka sig för redan i affären. Visst finns det mycket gott, lättlagat och bra på alla sätt och vis. Men vi får alltid betala för vår bekvämlighet. Ärtsoppa i tub kostar avsevärt mer än ärtsoppa som man kokar själv. Samma sak är det med all annan färdig mat. Väljer man i stället att laga själv har man redan kommit en god bit på väg i sina besparingar. Lägg sedan till att vi undviker de dyra köttbitarna och väljer billigare kött som exempelvis magert bogfläsk. Som tredje steg använder vi bara cirka 50 gram kött och ungefär lika mycket skalade räkor per person. För att ingen ska gå hungrig från bordet fyller vi på med billiga grönsaker. Vitkål, lök, några champinjoner och paprika drygar ut och sätter smak. Den kinesiska vitkålsgrytan framstår som rena sparbössan. Bjud den med ris och eventuellt någon eller några färdiga såser, det finns minst tretton på dussinet, för den som vill smaksätta extra.Nya tillbehör
Korv är alltid bra att ta till när kassan och fantasin tryter. Därmed inte sagt att man måste servera den med förutsägbara makaroner eller potatismos. Prova med en kryddig tomatsalsa med lök, paprika och färsk timjan samt fluffig couscous. Korven kan delas i bitar och sättas på enkla träspett. Må vara att tekniken kommer från rätter där man har flera olika sorters korvar som ska fördelas rättvist mellan matgästerna, men korvspetten fungerar även med enbart enkel grillkorv. Lättlagad wok
Wokad kassler på thailändskt vis är en underbar rätt i all sin enkelhet. Namnet till trots går det bra att laga rätten i vanlig stekpanna. Här möts starka kryddor med paprika och andra grönsaker i en spännande mix. Om man wokar för flera personer, eller har en liten panna, bör man tillaga maten i omgångar. För mycket i pannan slutar med att den "tappar fart" och ingredienserna blir mer kokta än wokade. Låt sedan det färdigwokade vänta på öppet fat, alltså ingen övertäckning med folie eller lock som får ingredienserna att bli mjuka. När allt är klart är det bara att blanda med het sås och servera.
4 personer200 g magert färsk bogfläsk200 g skalade räkor 1/2 vitkålshuvud1 röd paprika1 grön paprika2 gula lökar1 purjolök100 g champinjoner2 msk riven ingefära1 msk kycklingfond3 dl vattennågra stänk tabasco1 tsk fisksås (ersätter salt)rapsolja1. Strimla vitkålen fint. Skiva den gula löken, strimla purjolöken och skär paprikorna i mindre bitar. Små champinjoner delas på mitten, större skivas. Skala och riv ingefäran. Strimla köttet.2. Stek vitkålen med olja i rymlig gryta. Rör i kålen då och då. Det är inte meningen att kålen ska bli mörk utan bara mjukna. Efter en stund tillsätts övriga grönsaker utom ingefäran och allt blandas om. Låt allt dra utan lock ett par minuter innan det lyfts över till en stor skål.3. Slå ny olja i grytan och bryn köttet hastigt. Krydda med ingefära. 4. Slå tillbaka grönsakerna och rör om. Krydda med kycklingfond, tabasco och fisksås. Tillsätt vatten och lägg på lock. Låt grytan stå på låg värme under tiden riset kokar.5. Strax före servering blandas räkorna ner i grytan. Smaka av om det behövs mer fisksås eller salt. Bjud grytan med ris och gärna extra kryddor i form av soja, tabasco eller rödpepparkryddan sambal oelek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!