Laga billigt och gott
Man behöver inte nödvändigtvis äta blodpudding eller annan traditionell sparmat när kassan är skral. Det finns roligare matförslag som inte kostar mycket mer än våra vanligaste lågprisrätter. Kinesisk vitkålsgryta är ett exempel. Här kommer recept på festmaten som håller nere dina matkostnader.
Lågprisfest. Kinesisk vitkålsgryta är festmat till "blodpuddingspris". Här finns recepten för dig som vill äta gott och samtidigt ha hushållskassan näst intill orörd. Foto: Dan Strandqvist
Foto:
Korv är alltid bra att ta till när kassan och fantasin tryter. Därmed inte sagt att man måste servera den med förutsägbara makaroner eller potatismos. Prova med en kryddig tomatsalsa med lök, paprika och färsk timjan samt fluffig couscous. Korven kan delas i bitar och sättas på enkla träspett. Må vara att tekniken kommer från rätter där man har flera olika sorters korvar som ska fördelas rättvist mellan matgästerna, men korvspetten fungerar även med enbart enkel grillkorv. Lättlagad wok
Wokad kassler på thailändskt vis är en underbar rätt i all sin enkelhet. Namnet till trots går det bra att laga rätten i vanlig stekpanna. Här möts starka kryddor med paprika och andra grönsaker i en spännande mix. Om man wokar för flera personer, eller har en liten panna, bör man tillaga maten i omgångar. För mycket i pannan slutar med att den "tappar fart" och ingredienserna blir mer kokta än wokade. Låt sedan det färdigwokade vänta på öppet fat, alltså ingen övertäckning med folie eller lock som får ingredienserna att bli mjuka. När allt är klart är det bara att blanda med het sås och servera.