Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lådor från en svunnen tid

Ingen tror väl på allvar att en skomakare alltid käkade biff eller en målare höll hungern ifrån sig med rimmad lax och spenat. Däremot fick yrkesrollerna ge namn åt olika så kallade lunchlådor. Allt hände i en tid då det där med att gå på restaurang var något helt annat än dagens självklara krogbesök.

Förr var lunchlådor inga formar i aluminiumfolie utan ugnsfasta porslinstallrikar med "öron".Foto: Dan Strandqvist

Förr var lunchlådor inga formar i aluminiumfolie utan ugnsfasta porslinstallrikar med "öron".Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-09-24 03:00
Lunchlådor är ett samlingsnamn på olika rätter serverade på speciella tallrikar med "öron". När man går på krogen i dag kan de dyka upp som serveringsskålar för exempelvis stekt potatis. Hur fel som helst för den som lärt sig yrket för ett antal år sedan. Okunskap eller inte, en gång i tiden var dessa eldfasta tallrikar en guldgruva för en kreativ kock.Orter och yrken
Den svenska matkulturen har en hel rad av olika rätter som skulle serveras på dessa tallrikar. De flesta är kopplade till maten på geografisk väg, som Bergslagslåda med kött och stuvade kantareller, Kalmarlåda med lammkotletter och Lapplandslåda med rökt renstek för att nämna några. En handfull är dedikerade till något hantverksyrke. Den mest kända är sannolikt skomakarlådan med sin biff på bädd av potatismos toppad med skinka, stekt lök och ett par klipp gräslök.Biffen lär symbolisera skosulan och gräslöken den sorts tränitar som skomakarna använde för att fästa sulan vid skon, så kallad pligg. Men hur man tänkte när man hämtade inspiration av en gammal doja när man skapade en maträtt är minst sagt svårt att förstå.Svensk mathistoria
Klart är att dessa rätter dök upp under en tid då restauranger var något fint. Tidigare hade rätterna allt som oftast presenterats med sina franska namn och det krävdes kunskap och smidig tunga för att beställa rätt från en matsedel. Sannolikt var lådorna ett sätt att bredda försäljningen mot nya målgrupper och det lyckades man verkligen med. Lunchlådorna var särskilt uppskattade just på lunchen och här kunde en duktig kock skicka iväg allt från gårdagens rester till något man skapat i stunden med bra förtjänst. Några lådor har skrivit in sig i den svenska mathistorien och här kommer några som säkert kan dyka upp än idag.
För 4 personer4 utskurna biffar eller portionsbitar av oxfilé1-2 gula lökar100 g rökt skinka, gärna i bit1 kruka färsk gräslöksalt och vitpepparsmör och rapsoljaTill potatispurén:10-12 potatisar av mjölig sort1 1/2 dl mjölkTill skyn:2 dl vatten1/2 msk konc. kalvfondmajsmjöl till redningnågra droppar sojakulörAtt äta till:blandad sallad1. Skala, koka och mosa potatisen. Vispa upp moset med kokande mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar.2. Skala och skiva den gula löken. Tärna eller strimla skinkan. Stek löken i lika delar smör och rapsolja. Vänd löken flera gånger för jämn stekning. Efter ett par minuter tillsätts skinkan och allt får steka ytterligare någon minut.3. Koka upp vatten och fond. Red av med majsmjöl löst i vatten till lätt simmig konsistens. Sjud skyn 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.4. Banka ut biffarna med köttklubba för att de ska bli riktigt möra. Stek biffarna i medelvarm panna i lika delar smör och rapsolja. Krydda med salt och vitpeppar efter vändningen. Beräkna stektiden till ett par minuter per sida.5. Lägg upp potatispurén i lunchlådor eller djupa tallrikar. Fortsätt med biff, lök- och skinkblandning samt till sist sky. Toppa med klippt gräslök och blandade salladsblad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!