Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kungligt god sommarmat

Sverige har bröllopsyra och för att se det kungliga bröllopet är nog tv-soffan bästa placeringen. Dagen till ära dukar vi upp med festliga smårätter att njuta av. Kungligt gott, som även funkar till midsommar och andra personliga högtider i sommar.

Kryddiga pepparkakor med chevréost, fikonmarmelad och timjan.

Kryddiga pepparkakor med chevréost, fikonmarmelad och timjan.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-06-10 03:00
"Om ni ska slarva så gör det på lunch- eller kvällspassen - men är det en bröllopsbeställning får ni skärpa er". Orden kom från min första riktiga kökschef, en äldre man som varit köksmästare i decennier. Vi stod uppställda på rad i det gamla köket på stadshotellet och skulle förbereda en större bröllopsmiddag. Han var utbildad i den gamla skolan med krav på total lydnad och ansågs vara mer lik han därnere än någon annan levande människa. Men det där med mat kunde han och var det en middag som gästerna sannolikt skulle minnas hela livet då skulle personalen ge allt och lite till.Barsk
Jag, som just lämnat restaurangskolan, hamnade i kallskänken med en snudd på lika barsk chefskallskänka. På den tiden var det fat och brickservering som gällde. De inledande små snittarna var inte större än femkronor och garnerade som traditionen föreskrev med de tre grundläggande påläggen med fisk- och skaldjur på den första, kött och gelé gjord på kraftfull consommé på den andra och ädelost med oliv på den tredje. Allt i trådräta rader på stora silverbrickor täckta med fläckfria speglar som gjorde att snittarna blev dubbelt så många rent optiskt. Tjusigt värre, men pillrigt inte minst för mig som i stundens allvar fick stora skälvan.Fritt fram
I dag behöver man inte ta så hårt på gamla "måsten" utan det är fritt fram att skapa egna smaker och skapelser. Ska minimaten ätas vid bord kan bröden göras stora som småkakor, det vill säga med 6-7 centimeters diameter. Om maten däremot ska ätas på stående fot, som mingelmat ofta äts, bör bröden inte göras större än att man slukar dem i en eller möjligtvis två tuggor. Överlasta inte med pålägg. Det slutar alltid med mat på golvet och gäster som tycker det är pinsamt.
För 4 pers/4 normalstora canapéer eller 8 små4 skivor vitt matbrödrumsvarmt smörTill Skagenröran:200 g skalade räkor1 msk finhackad rödlök2 msk finhackad dill1 1/2 dl äkta majonnäs2 msk crème fraiche1 kryddmått vitvinsvinägersalt75 g löjromdill till garnering1. Färska räkor skalas och hackas direkt. Frysta måste tinas och sedan pressas i ren handduk så all vätska trycks ut. På det sättet kommer röran bli fast och lätt att lägga. Skala och finhacka rödlök. Hacka dill men spara fina toppar till garnering.2. Blanda majonnäs med crème fraiche i en skål. Vänd ner hackade räkor, hackad rödlök och hackad dill. Smaka av med vinäger och salt.3. Ta ut 4 normalstora eller 8 minicanapéer från brödskivorna med utstickare. Smöra canapéerna lätt. Klicka på Skagenröran och toppa med löjrom och dill.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!