Kryddigt med saffran
Saffran är inget man doserar mellan tummen och pekfingret. Här handlar det om delar av gram och varje knep att locka fram mer smak ur den gula kryddan är snudd på guld värt.
Lätt, lyxig och god. Kan man begära mer av en soppa med torsk och enkla grönsaker i grunden?
Foto: Dan Strandqvist
Saffran delas in i olika kvaliteter. Bäst, renast och dyrast är så kallad coupé följt av mancha, rio och sierra i fallande kvalitetsordning. Den saffran vi köper i svenska butiker är i allmänhet någon av de högre kvaliteterna. Däremot bör man vara på sin vakt om man turistar i odlingsområdena och blir erbjuden saffran till rövarpris. Risken att bli lurad är stor, och den till synes billiga kryddan kan bli en dyrköpt erfarenhet om julbak eller matlagning slutar med något smaklöst som inte ens blir riktigt gult.Tjatigaste laget
För att maximera saffranssmaken kan man stöta kryddan i mortel, gärna tillsammans med socker eller salt, allt beroende på vad den ska användas till. Ren, okryddad alkohol har också en smakhöjande effekt. Stöt ett kuvert saffran med socker eller salt och låt det sedan dra i 20 minuter med en matsked sprit, typ vodka eller brännvin. Förutsatt att blandningen värms i kastrull eller ugn kan man vara helt säker på att alkoholen försvinner.Här dukar vi upp en trerätters måltid. Ska man vara ärlig bör man nog välja en eller möjligtvis två rätter då tre saffranskryddade upplevelser efter varandra kan bli i tjatigaste laget.