Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kryddigt med saffran

Saffran är inget man doserar mellan tummen och pekfingret. Här handlar det om delar av gram och varje knep att locka fram mer smak ur den gula kryddan är snudd på guld värt.

Lätt, lyxig och god. Kan man begära mer av en soppa med torsk och enkla grönsaker i grunden?

Lätt, lyxig och god. Kan man begära mer av en soppa med torsk och enkla grönsaker i grunden?

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-12-02 03:00
Saffran är kökets i särklass dyraste krydda. Råvaran hämtas från en krokusart som växer på några få platser i världen. För att få ihop ett kilo saffran går det åt långt över 100 000 blommor. Det är långt ifrån hela blomman som används. Endast de orangeröda pistillerna ger perfekt krydda. Och de måsta handplockas för att sedan genomgå en räcka av förädling innan kryddan väl hamnar i små halvgramskuvert. Krokusartens ursprung är i Orienten, inte minst Iran, men den odlas även i stor omfattning i södra Spanien.Falska kryddor
Saffran delas in i olika kvaliteter. Bäst, renast och dyrast är så kallad coupé följt av mancha, rio och sierra i fallande kvalitetsordning. Den saffran vi köper i svenska butiker är i allmänhet någon av de högre kvaliteterna. Däremot bör man vara på sin vakt om man turistar i odlingsområdena och blir erbjuden saffran till rövarpris. Risken att bli lurad är stor, och den till synes billiga kryddan kan bli en dyrköpt erfarenhet om julbak eller matlagning slutar med något smaklöst som inte ens blir riktigt gult.Tjatigaste laget
För att maximera saffranssmaken kan man stöta kryddan i mortel, gärna tillsammans med socker eller salt, allt beroende på vad den ska användas till. Ren, okryddad alkohol har också en smakhöjande effekt. Stöt ett kuvert saffran med socker eller salt och låt det sedan dra i 20 minuter med en matsked sprit, typ vodka eller brännvin. Förutsatt att blandningen värms i kastrull eller ugn kan man vara helt säker på att alkoholen försvinner.Här dukar vi upp en trerätters måltid. Ska man vara ärlig bör man nog välja en eller möjligtvis två rätter då tre saffranskryddade upplevelser efter varandra kan bli i tjatigaste laget.
För 4 personer400 g torskfilé från säkra bestånd1 kuvert saffran, 0,5 g1 krm salt1/2 dl finhackad gul lök1/2 dl finhackad färsk fänkål1/2 dl finhackad blekselleri1/2 dl fint strimlad morot1 tsk finhackad chiliolivolja8 dl vatten2 dl torrt vitt vin2 tärningar fiskbuljongsalt och ev cayennepepparAtt äta till:4 pilgrimsmusslorfärsk timjanostpinnar1. Blanda saffran och salt med baksidan av en kaffesked i en liten skål. Fräs finhackad gul lök, fänkål, blekselleri och chili samt strimlad morot med 1 msk olivolja i en kastrull. Pudra över saffransblandningen och späd med vatten och torrt vitt vin. Lägg i fiskbuljongtärningar och låt allt koka upp för att sedan sjuda sakta i 5 minuter.2. Dela fisken i bitar med ett par centimeters sida. Lägg bitarna i soppan och sjuda allt mycket sakta under lock i 3 minuter. Smaka av soppan med salt och eventuellt ett uns cayennepeppar.3. Pensla pilgrimsmusslorna med olivolja och stek dem 30 sekunder per sida i het panna.4. Lägg med hålslev upp grönsaker och fisk i mitten på ganska stora, djupa tallrikar. Fördela soppan runt och toppa med pilgrimsmussla och timjan. Bjud ostpinnarna till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!